שבת

האם אפשר לצאת ידי חובת סעודות שבת באורז?

  • כ"ה אדר התשע"ה

שאלה

שלום, האם ניתן לצאת ידי חובת סעודה בשבת באורז במקום בלחם? אנו מבשלים תבשיל מכובד ומיוחד לשבת הכולל אורז. האם חובה לאכול גם לחם (שיבוא על חשבון כמות מסוימת מהאורז) או שניתן להסתפק באורז כדי לצאת ידי חובה (בפרט כאשר לחם אנו אוכלים בימות החול והוא נחשב כתוספת פשוטה לאוכל ואילו האורז הוכן במיוחד לשבת ואף משתלב טוב יותר עם התבשיל)? תודה

תשובה

שלום רב,

לא. את שתי הסעודות הראשונות חובה לקיים עם לחם (שלחן ערוך סימן עדר סעיף ד, ומשנה ברורה סק"ט), ולא ניתן לצאת ידי חובה בתבשיל של אורז.

וגם סעודה שלישית חובה לקיים עם לחם, אלא שאם הוא שבע ביותר ולא יכול לאכול לחם, יכול לקיימה במיני מזונות כמו עוגה ושאר דברים העשויים מחמשת מיני דגן. אך לא באורז שאינו מחמשת מיני דגן.

ואם לא מסוגל גם לזה, יכול לקיימה בדברים שמלפתים בהם לחם כמו בשר ודגים. ואם לא מסוגל גם לזה, יקיימה במיני פירות (יעויין שלחן ערוך סימן רצא סעיף ה).

וכבר כתב השלחן ערוך (שם סעיף א) שהחכם עיניו בראשו שלא ימלא בטנו בסעודת הבוקר כדי ליתן מקום לסעודה שלישית.

בברכה,

הלל מאירס