שאל את הרב - כללי

בדיקת חמץ במקום עבודה

  • כ"ה אדר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. מה מוגדר כ"שלי" במבחינת בדיקת חמץ, במעבדה בה אני לומד ועובד שבאוניברסיטה? יש אנשים שלא שומרים איסור חמץ ועלולים להביא דברי חמץ. מתי אז לבדוק? תודה רבה ושבוע טוב

תשובה

לכבוד השואל,

"שלך" היינו מה שקנוי לרשותך נכסיך; ולכן רק אם יש לך מקום מיוחד במעבדה , או חמץ או ספק חמץ שקנוי לך באופן פרטי להיות שלך שנמצא במעבדה, תצטרך לבדוק.

ולמעשה זאת אומרת, שאם ישנם חומרים או אוכל במעבדה עצמה שכבר שייכים לך והם חמץ או ספק חמץ, אתה הוא זה שמחוייב להוציאם ולבערם או למוכרם לפני הפסח.

כמו כן אם יש לך מקום המיוחד לך כגון תא נעול או עמדה שרשות הכניסה למקום מיועד רק לך, אז תצטרך לבדוק את אותם המקומות.

מעבר לכך, מה שאנשים אחרים מביאים למעבדה והחפץ או המאכל הוא בעצם קנוי להם, אין לך חיוב הבערה על החמץ של אחרים.

יש לך רק ליזהר, שבתוך ימי הפסח אם מישהו יביא חמץ למעבדה, שלא תגביה אותו או תזיז אותו,   ואפילו כדי לנקות את המקום ולזרקו לאשפה, כי יתכן שהזולת נתייאש כבר מן אותו חמץ, ואז בהגבהתו נמצא שיתכן שאפשר לאדם לקנות את החמץ לתוך רשותן באמצע ימי פסח, ח"ו, ויש ליזהר מזה.

בברכה,

רב נחום