חגים ומועדי השנה

האם סיום מסכת משניות מועיל לפטור מתענית בכורות?

  • כ"ד אדר התשע"ה

שאלה

שלום, האם סיום פרטי שלי של מסכת עדויות יכול להועיל ולפטור את כלל הציבור מתענית בכורות בערב פסח? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אמנם בשעת הדחק אפשר להקל גם בסיום מסכת משניות עם פירוש רבנו עובדיה מברטנורא (וקצת מקיצור תוספות יום טוב), ואפילו מסכת קטנה - כדי לפטור מתענית בכורות, מכל מקום אין להקל בזה אלא לעצמו, אבל לפטור אחרים מהתענית אין זה כדאי.

מקורות: חזון עובדיה פסח (עמוד רי). וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק אורח חיים סימן כו אות ט-י). אולם ראה בשו"ת בצל החכמה חלק ד' (סימן צט) שדעתו, שרק סיום סדר שלם של משניות עם הבנה פוטר מתענית בכורות בערב פסח. עיין שם.

בברכה,

הלל מאירס