שאל את הרב - כללי

איך מיישבים את הסתירות בתנ"ך?

  • י"ט אדר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. אני לומד בבית ספר חילוני ומלמדים אותנו בשיעורי תנ"ך על סתירות שקיימות בתנ"ך . אחת מהסתירות שהראו לנו היא שדוד היה המנגן בנבל לשאול המלך, ולאחר זמן קצר הוא נקבע להיות כנושא כליו שזה תפקיד חשוב ומכובד , אך לאחר שהרג את גליית שאל שאול את אבנר שר הצבא "בן מי זה הנער",בנוסף לכך שאל את דוד: "בן מי אתה הנער". כיצד תתכן סתירה זו אם שאול ידע והכיר טוב את דוד מלפני זה עד כדי שמינה אותו לשר כליו? תודה ויום טוב.

תשובה

לכבוד השואל,

כל הסתירות הנראים מפאת לימוד הפשטות שבפסוקים, מתורצים על ידי המפרשים שמסבירים את אותם הפסוקים.

ישנם מפרשים שחיו מלפני שמונה מאות שנה, כך שבודאי הם ידעו יותר תורה מאיתנו. ולרוב הם מביאים פירושים שהיו עוד מקודם להם, ופירושים מן המדרשים והתלמוד שהיו מלפני 1800, אשר מזמן התנאים, שהם היו בעלי רוח הקודש בעצמם.

ולכן הרוצה באמת לדעת את פירוש התנ"ך שנכתב ברוח הקודש, צריך רק קצת הכנעה ולמצוא את המקום בתוכו לומר, "אני מוכן לקבל את הפירושים המקובלים לנו מדורי דורות, ויתכן שמי שחי לפני כבר עמד על זה, ותירץ את זה בידעו הרבה יותר תורה ממני".

~~~

כך פירש רש"י הקדוש מדברי חז"ל את הפסוקים (שמואל א פרק יז , נה-נו):

 "בן מי זה הנער. וכי לא היה מכירו? והלא כתיב (לעיל טז כא) : ויאהבהו מאד ויהי לו נושא כליו.

"אלא ראהו מתנהג בטכסיסי מלכות, אמר שאול : אם בא ממשפחת פרץ, מלך יהיה, שהמלך פורץ גדר לעשות לו דרך ואין ממחין בידו, ואם ממשפחת זרח בא, חשוב יהיה.

"אמר לו דואג : עד שאתה שואל אם בא ממשפחה שיהא הוא הגון למלכות אם לאו, שאל אם ראוי לבא בקהל אם לאו, שהרי מרות המואביה בא.

"אמר לו אבנר :שנינו עמוני ולא עמונית.

"אמר לו דואג : אם כן ממזר ולא ממזרת.

אמר לו : כאן נאמר (דברים כג ה) : על דבר אשר לא קדמו אתכם בלחם ובמים, ואין דרך אשה בכך.

"אמר לו : היה להם לקדם אנשים לקראת אנשים, ונשים לקראת נשים.

"נשתתק אבנר. אמר לו שאול : {נו} שאל אתה בן מי זה העלם. למעלה כתיב 'הנער', וכאן כתוב 'העלם', אמר לו : הלכה זו נתעלמה ממך, צא ושאל בבית המדרש, כדאיתא ביבמות (עו ב)."

סיום הדברים ביבמות עו:

"שאל. אמרו ליה "עמוני ולא עמונית; מואבי ולא מואבית".

"ועמשא בן איש ושמו יתרא הישראלי אשר בא אל אביגיל בת נחש. וכתיב (דברי הימים א ב, יז) יתר הישמעאלי. אמר רבא מלמד שחגר חרבו כישמעאל ואמר, כל מי שאינו שומע הלכה זו ידקר בחרב; כך מקובלני מבית דינו של שמואל הרמתי: עמוני ולא עמונית מואבי ולא מואבית."

ולכן דוד היה מותר לבוא בקהל (פירוש, היה מותר להתחתן עם ישראלית). ולא עוד, אלא הואיל והיה מזרע של פרץ (וכמו שכתוב בסוף מגילת רות), אם גם היה מוכן למלכות, וכמו שהיתה שאלת שאול מן ההתחלה.

בברכה,

רב נחום