האם מותר להניח רק תפילין של ראש לבד?

  • י"א אדר התשע"ה

שאלה

שלום רב, קרה לי מצב היום שלא הנחתי תפילין עד כמעט לפני השקיעה, נשארו בערך 10 דק', במקום שהייתי היו תפילין, כשבאתי להניח אותם גיליתי שהתפילין הם תפילין שמניחים על יד ימין (של אדם שמאלי) ולא כמו שאני מניח. ניסיתי לקשור אותם בכל זאת כי לפי מה שאני יודע זה מותר רק שצריך להדק טוב, אבל די הסתבכתי עם הקשירה של היד (אפילו רק עם הסגירה). בסוף מה שעשיתי היה להניח רק את התפילין של הראש ולברך רק על התפילין של הראש ז"א 'ברוך... על מצות תפילין'. עלו לי מהמקרה הזה כמה שאלות, שמאוד חשוב לי להבין. א) האם נהגתי נכון? ב) האם מותר להניח רק תפילין של ראש לבד? או שעשיתי דבר שאסור? ג) ככלל אם יש לי התלבטות / ספק לגבי איך לקיים מצווה, כמו במקרה הנ"ל, שהיה לי ספק אם אני עושה דבר נכון. האם צריך לא לעשות בכלל עד שאלמד בוודאות מה עושים? או שעדיף להשתדל לקיים מה שאפשר ולהסתכן בזה שאני עושה דבר לא הכי נכון ואח"כ לשאול? ד) אם בדיעבד אני מגיע למצב שעוד מעט שקיעה, האם מותר להניח תפילין שאני יודע שלא עברו בדיקת כשרות יותר מ 7 שנים? האם הנחה כזו נחשבת לקיום המצוה? ה) האם תפילין שלא עברו בדיקת כשרות במשך יותר מ 7 שנים נחשבות כאילו פסולות עד שעוברות בדיקה? תודה רבה על הכל! התשובות האלה חשובות לי חג פורים שמח רועי

תשובה

שלום וברכה

בדיעבד בוודאי שמי שיש לו רק תפילין של ראש יניח לפחות תפלין של ראש ויברך עך התפילין למנהג אשכנז שני ברכות ולמנהג ספרד ברכה אחת.

כמו כן ראוי להבא להניח את התפילין השמאליים הפוכים כשהתיתורא כלפי מטה.

אם אין לך תפילין אחרות בוודאי תניח את תהפילין שלא עברו בדיקה ותוכל לברך עליהם.