שאל את הרב - כללי

האם הכל מאת השם?

  • י' אדר התשע"ה

שאלה

שלום האם כל מה שקורה לאדם הוא מאת השם? גם דברים שהאדם הביא על עצמו?

תשובה

לכבוד השואל,

הנה אמונתינו שהשגחת השם על כל בריה שבעולם - ובכל זאת יש דברים שבכח האדם להביא על עצמו מצד בחירתו החופשית.

משל לזה מובא בספר חובות הלבבות בשער הבטחון : אדם מחליט לזרוק את עצמו לאמצע הים בשעה שהים עומד בזעפו, ומסביר לעצמו ככה: אם עכשיו באמת הגיע זמנו ליפטר מן העולם, א"כ לא משנה אם הוא עומד על היבשה או שעומד באמצע הים; ואם עדיין לא הגיע זמנו ליפטר מן העולם, אז בהכרח שמישהו יציל אותו.

אומר בעל חובות הלבבות שזה טעות, לפי שיכול להיות שלפי האמת בשמים, עדיין לא הגיע זמנו ליפטר מן העולם מצד השגחת השם - ובכל זאת, הרי יש לכל אדם את הכח של בחירה חפשית, וכמו שנתן לו הקב"ה לאדם את היכולת לעשות דברים גשמיים לפי רצונו של האדם, כך אדם גם כן יכול להרוג את עצמו. וזה שזרק את עצמו לים ואח"כ נפטר על ידי זה, לא די שאין זה נכון שלפי ההשגחה היה צריך ליפטר עכשיו - כי להיפך, באמת היה עדיין צריך לחיות, אלא עוד הבן אדם ההוא ייענש על מיתתו, הואיל והוא נחשב כאלו שהוא בעצמו לקח את חייו על ידי מעשיו.

הרי למדנו מזה, שאע"פ שיש השגחה על כל דרכי האיש, מ"מ יש לאדם את היכולת להפעיל את בחירתו החופשית ולעשות דברים שהם לא כפי השגחת השם המתוכנן עליו.

בברכה,

רב נחום