שאל את הרב - כללי

איסור 'ממרח' בשבת

  • י' אדר התשע"ה

שאלה

שלום הרב. אני יודע שיש איסור 'ממרח' בשבת. 1.מה המקור לזה? 2.האם הכוונה זה שאסור למרוח שום דבר על הגוף ובכלל (שפתון, קרמים, משחות, שמנים)? 3.האם האיסור תקף גם כשזה למטרות רפואיות (משחה לשפתיים יבשות, קרם יום/לילה לאקנה, משחה לפצעים)? 4.האם זה קשור לאיסור לצחצח שיניים בשבת (בגלל שמורחים את המשחה על המברשת)?

תשובה

לכבוד השואל,

1. אב מלאכה מן התורה הנקרא "ממחק"; "ממרח" תולדה ממנו.

2. אסור למרוח שום ממשות עבה , כי ע"י המריחה החומר הנמשח, נמרח.

3. בכל שאלה רפואית יש צורך לשאול כל שאלה ספיציפית עk כל פרטותיה לרב; מכיון שישנם כמה מדריגות בחולי שמשנים לגבי היתר מריחת המשחה. בדרך כלל משחות שאינן עבות במיוחד,  אפשר לשים אם רק מוציאן מהשפופרת ואינו עושה שום תנועה בידו או באצבעותיו של לחיצה על המשחה ומריחתו על העור [רק נותנים למשחה להתפשט על האיזור מעצמה].

4. כפי שהבנתי, כן.

בברכה,

רב נחום