שאל את הרב - כללי

על מה לכוון במחיית עמלק

  • ח' אדר התשע"ה

שאלה

לרב שלום, בשבת זכור קוראים בבית הכנסת את זכירת עמלק, על מה צריך לכוון כשאנו לא יודעים מי זה עמלק בימינו?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה (ואקוה שתוכלי עדיין לכוון הכוונות של מחיית עמלק בשעת קריאת פרשת עמלק בפורים בבוקר בבית הכנסת קודם קריאת המגילה).

כפי שהבנתי, נוהגים לכוון בזמן קריאת פרשת עמלק, למחות את זכר היצר הרע אשר בקרבינו - כי עמלק הוא דוגמא אליו (וכמו שהאריכו ספרי הדרוש לבאר בענין זה).

ושמעתי שיש אומרים, שאע"פ שאין אנו מכירים מי הוא בודאי מזרעו של  עמלק היום, מכל מקום, כל בן אדם שמעשיו מוכיחים עליו שהוא מוכן לרדת לצער את היהודים ח"ו ואפילו כאשר אין הדבר הגיוני בשבילו או אפילו כשהדבר להפסדו, הרי הוא דומה בזה לעמלק  - שלחמו עם ישראל בעלותם ממצרים ואע"פ שנכוו  והביאו היזק על עצמם, וכמבואר בפירוש רש"י על דברים פרק כה פסוק יח. ויתכן שגם היום הם הם אותם שבאמת צאצאים מזרעם של עמלק.

אם כן, אפשר לכוון גם על חלישת ומפלת אותם גויים כעת בעולם, שמעשיהם מוכיחים עליהם שעושים מעשה עמלק.

ויהי רצון שנזכה לאותו זמן שנאמר עליו  "שיהא השם שלם והכסא שלם" - כאשר זרעו של עמלק ימחה מן הארץ, ותתפשט דעת השם בכל העולם כולו במהרה בימינו , אמן .

בברכה,

רב נחום