אמונה

איך אפשר לדעת שהתורה היא נצחית?

  • ז' אדר התשע"ה

שאלה

שלום . איך אפשר לדעת שהתורה היא נצחית , כי יש כמה פסוקים בתורה שכתוב בהם "לעולם" אבל הכוונה היא לא לנצח ? תודה .

תשובה

לכבוד השואל,

כתוב בתורה מאת הקב"ה שיודע את כל העתידות:

"כי לא תשכח מפי זרעו" (דברים פרק לא פסוק כא), שזהו הבטחה שהתורה שניתנה אז מאת השם, תשאר תמיד במודעות של הכלל ישראל, ואפילו לאורך כל שנות עולם.  וזהו משום שהמילים בתורה הם אבסולוטיות, ולא ניתן לפרש שיזכרו רק לחלק מימות עולם.

וכתב הרמב"ם לגבי נצחיות המצוות (ספר המצוות - שורש השלישי):

"מאומרם גם כן, כי כל אבר ואבר כאילו הוא יצווה האדם בעשיית מצווה (מכות כג:), וכל יום ויום כאילו יזהיר אותו מעבירה - ראייה על היות זה המספר לא יחסר לעולם. ואילו היה מכלל המניין מצוות שאין נוהגות לדורות, הנה יחסר זה הכלל בזמן שיכלה בו חיוב המצווה ההיא, ולא היה המאמר הזה שלם כי אם בזמן מוגבל."

וכן הוא בשלש עשרה עקרים של הרמב"ם:

"אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה. שֶׁכָּל הַתּוֹרָה הַמְּצוּיָה עַתָּה בְיָדֵינוּ הִיא הַנְּתוּנָה לְמֹשֶׁה רַבֵּנוּ עָלָיו הַשָּׁלוֹם: "

"אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה. שֶׁזֹּאת הַתּוֹרָה לֹא תְהֵא מֻחְלֶפֶת וְלֹא תְהֵא תוֹרָה אַחֶרֶת מֵאֵת הַבּוֹרֵא יִתְבָּרַךְ שְׁמוֹ: "

וכן מפורש בתורה עצמה: "אֵת כָּל הַדָּבָר אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם אֹתוֹ תִשְׁמְרוּ לַעֲשׂוֹת לֹא תֹסֵף עָלָיו וְלֹא תִגְרַע מִמֶּנּוּ (דברים פרק יג, פסוק א).

ומוכח מזה שלכל ימי עולם התורה והמצוות ישארו באותו אופן בדיוק כמו שניתנו.

~~~

ותיבת "לעולם" שנאמר אצל עבד עברי (שמות פרק כא פסוק ו) שמתפרש "לעולמו של יובל", היינו משום שבמקום אחר, התורה מגבילה את כוונת המילה הזאת באומרה "ושבתם איש אל אחוזתו" (ויקרא פרק כה פסוק י). וכן מפורש ענין זה במכילתא שם (דרשות הלכתיות המסורות לנו בתורה שבעל פה, שם בשמות פרק כא פסוק ו).

בברכה,

רב נחום