שאלות הנושא כשרות הכלים

  • כ"ז שבט התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב! אני קצת מבינה בהלכות כשרות ,פחות או יותר, אבל בכל זאת יש לי כמה שאלות: 1) בבית שלי בקושי מכינים חלב (ב"ה ככה שהמכשולים פחות גדולים) ורוב הסירים הם בשרים אבל קרה כמה פעמים שערבבו תבשיל בשרי/בחזקת בשרי בכלי חלבי, האם הכלי חייב בהגעלה? 2) כלים שבושל בהם בשר שאינו מהדרין וכן ירקות/פירות שיש חשש שלא הועשרו/נבדקו מחרקים חייבים בהגעלה? 3) יש לי סיר (שהוא די גדול כי קטן הייתי יכולה להגעיל) שיש מצב שבושל בו גם חלב, האם ניתן להרתיח בו מים עד שמתמלא עד גדותיו ולשפוך? או שזה לא תופס? 4) יש איזה סיר שאמא שלי מצאה ברחוב, אסור להשתמש בו נכון?? 5) האם מותר להביא מי מקווה/ים (או חלק ולהוסיף מי רגילים שמעתי דעה כזו) הביתה לשים בכלי ולהטביל כמה כלים (סכו"ם)? 6) איך מעשרים פירות/ירקות שאני לא בטוחה שעושרו? נוסח קצר אם יש. 7) קפה/תבלינים/קטניות/קמח/ וכד' שאמא שלי קונה בשוק צריכים הכשר? כמובן לפני אנחנו מנפים, בודקים חרקים וזה. 8) והאם הם צריכים מעשר?

תשובה

לכבוד השואלת,

1. כן .

2. אם יש לזה הכשר רק לא מהדרין, אין צריך הגעלה; בלי שום הכשר כלל צריך. חשש מאכל שלא נבדק מחרקים אין צריך - על כל פנים.

3. כן, ניתן .

4. נכון, אסור.

5. לא, הטבילה חייבת להיות במקוה של ארבעים סאה או בתוך מקור של מים חיים (מעיין, נהר, ים).

6. http://www.rabanut.co.il/show_item.asp?levelId=60069&itemId=197&itemType=0

ובמצב של ספק, אין לברך את הברכות בשם ומלכות.

7. כל תוצרת הארץ צריכה הכשר. אם ידוע שהקפה הוא מיבוא חו"ל והוא בלי שום תוספות, לא צריך.

8. קטניות והתבלינים שגדלו בארץ צריכים לעשר כאשר הם משאר שנים שאינם משנת שביעית.

בברכה

רב נחום