שאל את הרב - כללי

חיי משיח

  • א' אדר התשע"ה

שאלה

שלום. קראתי משהו מעניין ובעקבותו אני רוצה לשאול כמה שאלות זה הסיפור: רבי יהושע בן לוי אשכח לאליהו [פגש את אליהו], דהוי קיימי אפיתחא דמערתא דרבי שמעון בן יוחאי [שהיה עומד בפתח מערת רשב"י]. . . אמר ליה: אימת אתי משיח [מתי בא משיח]? אמר ליה: זיל שייליה לדידיה [לך שאל את משיח עצמו]. והיכא יתיב [ואיפוה הוא נמצא]? אפיתחא דרומי [בשער רומי]. ומאי סימניה [ואיך אפשר לזהות אותו]? יתיב ביני עניי [יושב בין עניים] סובלי חלאים. וכולן שרו ואסירי בחד זימנא [וכל אלו שיש להם מספר נגעים, מסירים את כל התחבושות יחד, מקנחים את מקום הנגע, וקושרים את התחשובות שוב]. איהו שרי חד ואסיר חד [אבל משיח פותח רק תחבושת אחת, מקנחו וקושרו שוב, ואז עובר לשנייה] אמר: דילמא מבעינא [אולי אצטרך לצאת לגאול את בני ישראל], דלא איעכב [לא אתעכב כדי קשירת שני נגעים]. אזל לגביה [הלך אליו], אמר ליה [רבי יהושע למשיח]: שלום עליך רבי ומורי! אמר ליה שלום עליך בר ליואי [בן לוי]. אמר ליה: לאימת אתי [מתי יבוא] מר? אמר ליה: היום. אתא לגבי [בא אצל] אליהו. אמר ליה: מאי [מה] אמר לך? ...אמר ליה: שקורי קא שקר בי [הוא שיקר לי] דאמר לי היום אתינא, ולא אתא [הוא אמר לי 'היום אני בא' ולא בא]! אמר ליה: הכי אמר לך [כך התכוון לומר לך] היום - אם בקולו [של הקב"ה] תשמעו. ---- יפה ומרגש מאוד! השאלות שלי הן: 1. איך יתכן שהוא חי עד היום ? 2. שמעתי גם שכשהוא יבוא לגאול אותנו הוא יהיה בן 13 האם זה נכון? ואם כן אז איך זה הגיוני? הוא חי הרי וגודל כמו בן אדם רגיל לא? 3. העניים שהוא יושב בסביבתם, הם גויים? אם כן איך זה שהוא חי בלי להפגע מהם או שזה נס בפני עצמו כי הוא המשיח? 4. כל הזמן הוא מתעסק עם התחבושות?? הוא לא אוכל ושותה ונח? ואם כן אז מה הוא יעשה אם עכשיו זה זמן הגאולה והוא ישן? 5. אם עד היום הוא חי, כל אחד יכול ללכת לחפש אותו ולראות אותו? תודה מראש ושבת שלום

תשובה

לכבוד השואלת,

כל השאלות בתירוץ אחד ייענו, על פי דברי הרמב"ם בהקדמתו לפירוש המשניות לסדר זרעים:

"הדרש הנמצא בתלמוד, איו ראוי לחשוב שמעלתו מעוטה ותועלתו חסרה, אבל יש בו תבונה גדולה, מפני שהוא כולל חידות פליאות וחמודות נפלאות. כי הדרשות ההם, כשיסתכלו בהם הסתכלות שכלי, יובן בהם מהטוב האמיתי מה שאין למעלה ממנו, ויגלה מהם מן הענינים האלקיים ואמיתות הדברים מה שהיו אנשי החכמה מעלימים אותו ולא רצו לגלותו, וכל מה שכלו בו הפילוסופים דורותיהם. ואם תביט אותו על פשוטו, תראה בו עניינים רחוקים מן השכל."

כפי מה שהבנתי, דברי האגדה שצטטת נאמרו ללמדנו הענינים שהם מרמזים אליהם, ולא בכדי להבינם בפשטותם. ולכן:

1. נשמת משיח קיים תמיד, ורק צריך להגיע הזמן שירד נשמתו לעולם הזה.

2. לא שמעתי ענין בן 13 (אולי תבררי את המקור לדבר ותוכלי לשלוח אלינו) ועכ"פ כנ"ל תשובה 1, נשמתו הוא במדרגת מבוגר כמובן.

3. הענין הוא רמז למציאותו בסביבה רוחנית, כך שאין שם שום סכנת פגיעה.

4. ענין התחבושת רמז על ענין פנימי ורוחני; ולכן אין להקשות על כך מן ההגבלה הגשמית.

5. אין להבין את הדברים באופן גשמי, וכנ"ל.

בברכה,

רב נחום