תורה ומדע

בקשר לזמן החודש הממוצע

  • כ"ג שבט התשע"ה

שאלה

רבן גמליאל מדבר על הזמן המומצע של החודש: אמר להם רבן גמליאל, כך מקובלני מבית אבי אבא: אין חידושה של לבנה פחותה מעשרים ותשעה יום ומחצה (-שתים עשרה שעות), ושני שלישי שעה, ושבעים ושלשה חלקים. אבל כתוב אין קידושה פחותה, אז מה זאת אומרת פחותה? האם הכוונה לזמן הקצר ביותר? איך אנחנו יודעים שרבן גמליאל התכוון לזמן המומצע?

תשובה

שלום וברכה,

נראה לי שפחותה הכוונה למינימום. וזהו הזמן הממוצע שלה. אלא שיש מקרים שיכולה לבוא בארוכה. נא ראה:

וראה כאן את התגובה:
"הזמן העובר בין מולד למולד אינו שוה בכל החודשים, ולפעמים הירח מושפעת מכמה גורמים המאריכים או מקצרים את ההקפה יותר מזמן המולד הבינוני, וכביאורו של הרמב"ם על המשנה שם: "עניין הדברים האלו שהזמן שבין קבוץ השמש והירח לבין הראייה משתנה שנוי רב בהתאם למהירות הירח ואטיותו, ולפי רחבו בצפון ובדרום, ולפי אורך שקיעת המזל שהוא בו וקוצר שקיעתו, ולפי שינוי מראהו באורך וברוחב, ולפי שנוי תנועת השמש. ועל השנויים האלו כולם הגורמים קוצר הזמן שבין קבוץ השמש והירח לבין ראייתו או אריכותו אמר פעמים בא בארוכה פעמים בא בקצרה. ומי שיש לו ידיעה בחכמת התכונה יבין כל מה שאמרתי. ורבן גמליאל בידיעתו המדוייקת בחכמה זו ידע שאפשר שייראה אותו הערב, ולפיכך קבל דבריהם כשאמרו ראינוהו ערבית במערב, ...וכאשר קבל רבן גמליאל עדותם שהירח נראה סמוך לשקיעה חלקו עליו חכמים בכך, לפי שלא היה בינו לבין הקבוץ זמן המחייב שייראה לפי חשבונם שאינו מדויק, ולפיכך מסר להם כלל פעמים בא בארוכה פעמים בא בקצרה". עד כאן לשון הרמב"ם. "

http://www.hidabroot.org/he/question/19847

בברכה, דניאל בלס