חברה והשקפה

איך מגיעים לאהבת ה’?

  • ט"ז שבט התשע"ה

שאלה

יש בי יותר יראה ופחד מהקב"ה מאשר אהבה. איך אני יכולה להעצים את אהבתי להשם יתברך?

תשובה

שלום וברכה

אשרייך ואשרי חלקך שזכית להגיע ליראת ה' ולשאיפה להגיע אף לאהבת ה' כדי לזכות לדביקות אמיתית בבורא עולם

בספרי חסידות מבואר שעיקר האהבה של האדם לבוראו מקבלים במתנה מהבורא, כאשר האדם הולך בדרך ה' ומזכך את עצמו ומקפיד שלא לחטוא ומרבה בלימוד תורה ועשיית מצוות ומעשים טובים הוא זוכה להרגיש את אהבתו לבורא עולם,  בורא עולם אוהב מאוד את עמו ישראל ועל כן הלב אמור להרגיש מצעמו  אהבה חזקה חזרה לבוראו, אבל כאשר אדם מלא בחטאים הוא לא יכול להרגיש את האהבה עקב המחסום שמונע ממנו להרגיש את אהבת ה' איליו, לכן כאשר האדם מתחזק ומטהר עצמו ירגיש מעצמו את אהבת ה' השופעת איליו.

בכל זאת יש דרכים להגיע לאהבת ה' גם בהתעוררות עצמית וכדברי הרמב''ם הלכות יסודי התורה פרק ב :  הלכה ב והיאך היא הדרך לאהבתו ויראתו בשעה שיתבונן האדם במעשיו וברואיו הנפלאים הגדולים ויראה מהן חכמתו שאין לה ערך ולא קץ מיד הוא אוהב ומשבח ומפאר ומתאוה תאוה גדולה לידע השם הגדול כמו שאמר דוד צמאה נפשי לאלהים לאל חי וכשמחשב בדברים האלו עצמן מיד הוא נרתע לאחוריו ויפחד ויודע שהוא בריה קטנה שפלה אפלה עומדת בדעת קלה מעוטה לפני תמים דעות כמו שאמר דוד כי אראה שמיך מעשה אצבעותיך מה אנוש כי תזכרנו.

הכוונה שבהתבוננות עצמית בגודל מתנת ה' לעולם באופן כללי ולעם ישראל באופן פרטי וביותר על ידי התבוננות בטוב ה' איליו עצמו באופן אישי אין כל ספק שהוא זוכה לאהוב את ה' בהתעוררות העצמית שלו.

והנה דברי רבינו בעל האור החיים הקדוש לשאלתך בעניין אהבת ה' דברים פרק ו' ו'

עוד ירצה ללמד בני ישראל דרך שיתקבלו הדברים אצלם לאהוב ה', כי האהבה אינה מעשה שיכריח האדם רצונו לעשות מצות המלך אלא הוא דבר שתלוי בלב וכל שהלב לא ירגיש דבר שיפעול בו החשק אינו אוהב הגם שיכריחנו בכל מין הכרח, לזה באה העצה מאל יועץ ואמר והיו הדברים האלה וגו' על לבבך, פירוש כשיתמיד שימת הדברים על לבו יולד בלבו חשק תאוה הרוחניות וירוץ לבו לאהבת ה' בכל אשר ציוהו, ודבר זה אנחנו יתמי דיתמי אנו מרגישים כי רבה תאוה בלבנו וחשק אלהי עולם יותר מכל הון עולם וכבוד מלכות וכל ערב נרגש לנמבזה ונמס בערך חלק המועט המושג מהרגש הוית הדברים על לבנו אשרינו מה טוב חלקנו, וכבר העירותי בדברים אלו בכמה מקומות: