פסח

"על אכילת מצה": מילון המושגים הפסחי על מצות

מה ההבדל בין מצה שרויה למצה עשירה, באלו מצות לא יוצאים ידי חובת אכילת מצה, ולמי צריכים להיות שייכים המים? מילון מושגים לחג המצות

  • כ"ח אדר ב' התשע"ט
מצות (צילום: shutterstock)מצות (צילום: shutterstock)
אא

שומעים כל מיני מושגים שקשורים למצות, ומתבלבלים ביניהם? אספנו בשבילכם את המושגים הבסיסיים שכל אחד צריך לדעת על המצות לקראת חג הפסח.

מצה

בצק שנילוש ונאפה לפני שהספיק להחמיץ.

מים שלנו

הכוונה אינה למים ששייכים לנו, אלא למים ש"ישנו" – לנו – במשך לילה שלם בבית. להכנת המצות לא משתמשים במים שנשאבו באותו היום, אלא במים שעבר עליהם לילה, משום שמים כאלה כבר הצטננו, ואינם מחמיצים את הבצק – לעומת מים חמים שמחמיצים את הבצק במהירות.

האם ידעתם מה מסתתר מאחרי כל מצה? ביקור מיוחד במאפיית מצות עבודת יד. צפו

 

מצה שמורה

מצה ששמרו על החיטים שמהן נאפתה החל משלב הקצירה ועד להכנת המצה, כדי לוודא שאין בהן חשש חמץ – זאת לעומת מצה פשוטה, שבה שומרים על החיטים שמירה מיוחדת רק משעת הטחינה. נוהגים לאכול מצה שמורה לכל הפחות בלילה הראשון של פסח, שבו אכילת המצה היא חובה.

מצת יד

מצה שכל שלבי ההכנה שלה נעשו ביד. מצד יד היא לרוב מצה עגולה, והיא המצה שאכלו כל היהודים עד אמצע המאה ה-19 לערך, אז הומצאה מכונה להכנת מצות. מצת יד נחשבת למהודרת יותר, וישנם רבים שמקפידים לאכול בפסח דווקא מצות יד, או לכל הפחות להדר דווקא בהן בליל הסדר.

מצות (צילום: shutterstock)מצות (צילום: shutterstock)

מצת מכונה

מצה שנאפית במפעל, באמצעות מכונה מתאימה. מצות מכונה הן לרוב מרובעות. במצות אלה כמעט שאין מגע יד אדם. כאשר הומצאה המכונה, דנו גדולי ישראל רבות האם מצת מכונה אכן כשרה לאכילה בפסח. כיום רווח ההיתר, ומרבית בני ישראל אוכלים מצות מכונה לאורך חג הפסח.

מצת מצווה

בליל הסדר ישנה חובה לאכול מצה. מצת מצווה היא המצה שאותה אוכלים בליל הסדר, במטרה לקיים את מצוות אכילת המצה. למעשה, שלוש המצות שבהן עושים שימוש בליל הסדר נקראות מצות מצווה.

מצה עשירה

מצה שהקמח שבה נילוש לא במים בלבד, אלא במיץ או בביצים. מצה עשירה כשרה לפסח, אך מכיוון שאינה נחשבת ל"לחם עוני", לא יוצאים בה ידי חובה בליל הסדר. הספרדים אוכלים מצה עשירה במהלך חג הפסח, ואילו מנהג האשכנזים שלא לאכול בפסח מצה עשירה.

מצה שרויה

מצה שלאחר אפייתה השרו אותה במשקה. מעיקר הדין, אחרי שהבצק נאפה – הוא כבר אינו מחמיץ, ולכן מותר להשרות את המצה. עם זאת, ישנם המקפידים שלא לשרות מצה במהלך הפסח, מחשש שחלק מן הבצק לא נאפה לחלוטין, או מחשש שנותר מעט קמח על המצה – ואלו יחמיצו במגע עם הנוזל.

מהם הדברים שצריכים לדעת בעת אפיית מצות? הרב זמיר כהן בהרצאה מקיפה בנושא

למכירת חמץ תשפ"א, באישורו של הרב זמיר כהן - בקלות ובחינם, לחצו כאן.

תגיות:מצותמצהפסח

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה