תפילה וברכות

ברכת כהנים ללא חזרת ש"ץ

  • י"ג שבט התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, בהרבה מקרים בבית הכנסת שלנו מתקיימת תפילת שחרית במניין מצומצם שחלקו מורכב ממתפללים שלא מקפידים לענות אמן על ברכות החזרה בשוגג או באונס. מה הדין לעניין אמירת ברכת כהנים כאשר אין חזרת ש"ץ? האם ניתן לקיימה? האם ש"ץ צריך להגביה קולו ב"רצה"? אם כן, עד היכן להגביה קולו? כיצד הכהן/ים צריך/ים לנהוג במקרה כזה? האם מותר לשומעים לענות כי"ר, בהו"ש ואמן? למרות מאמציי הרבים, לא מצאתי התייחסות לכך בפוסקים. אודה לתשובה מפורטת ומבוססת.

תשובה

שלום וברכה

כאשר יש חזרת הש"ץ אף שיש כאלו שלא מקשיבים לחזרה נושאים כפיים כרגיל.

כך כותב הרב אברהם יוסף הכהנים נוטלים ידיהם סמוך לתחילת תפילת העמידה, ועומדים סמוך לדוכן. הקהל מתחילים עם החזן מילה במילה עד האל הקדוש כולל כל נוסח הקדושה, בלי לענות ב''ה וב''ש וגם לא אמן. אחרי האל הקדוש מתפללים בלחש, וברצה מגביה החזן את קולו במילת רצה, כדי שהכהנים יזוזו מעט כהכנה לנשיאת כפיהם. וכשמסיים הטוב שמך וכו', אומר כהנים ! והם מברכים, ובגמר ברכת הכהנים חוזרים הכהנים לעמוד כשפניהם כלפי ההיכל ומסיימים את התפילה בלחש. אם הצבור נמצאים ביחד עם החזן בין הטוב שמך לשים שלום, רשאים לענות רק ארבעה אמנים, באהבה, וישמרך, ויחנך ושלום.

בהצלחה,