תורה ומדע

שאלה לגבי קבלת התורה

  • י"ג שבט התשע"ה

שאלה

שלום: אני מאמינה בהשם וכול התורה, רצוני רק לשאול לגבי קבלת התורה. הבנתי עד היום שבמעמד הר סיני משה קיבל את עשרת הדברות ולא את חמשת חומשי תורה , אז למה אומרים שקיבלנו את התורה שם? נאמר גם שאחת הסיבות שאוכלים דיברי חלב בשבועות זה בגלל שמשה רבינו אחרי קבלת התורה הבין שצריך לעשות הפרדה בין בשר לחלב וכך הוא הורה לעם השאלה שלי אך הוא הבין זאת כך הרי היה לו ביד רק עשרת הדברות? אשמח לתשובה.

תשובה

לכבוד השואלת,

ביום מעמד הר סיני, שמעו ישראל את עשרת הדברות מאת הקב"ה.

אח"כ עלה משה רבינו ע"ה להר לארבעים יום, שאז קיבל את כל שאר המצוות (חוץ ממצות אחידות כגון דיני פסח שני, ודיני ירושה).

כשירד מן ההר, היו בידיו של משה עשרת הדברות כתובים באצבע אלקים על שני לוחות הברית, אשר יש בהם רמזים לכל מצוות התורה (כפי שהודיענו הרב סעדיה גאון ז"ל). ואז  התחיל משה ללמד את המצוות שלמד בהר לכל בני ישראל.

ונמצא, שאע"פ שלא הסתיימה כתיבת חמישה חומשי תורה עד סוף הארבעים שנה במדבר, מ"מ היו ידועים למשה רבינו כל המצוות כבר מזמן עלייתו להר סיני, וכמו שכתב רש"י מחז"ל בתחילת פרשת בהר.

בברכה,

רב נחום