שבת

האם אפשר לנסוע ברכב לאחר הדלקת נרות שבת?

  • כ"ז טבת התשע"ה

שאלה

אנו גרים באזור פיתוח ובית הכנסת מרוחק מאזור מגורנו. מאחר ואני רגילה ללכת לבית הכנסת, בעלי הציע שניסע ברכב, טרם כניסת השבת, כמובן, ונחנה קרוב לביהכנ"ס. האם אני יכולה להדליק נרות ולברך עליהם בטרם אסע עימו? תודה

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג הספרדים, אם את מדליקה נרות שבת כחצי שעה לפני השקיעה, לא חל עלייך קבלת שבת, ואת יכולה לנסוע ברכב. ומכל מקום נכון שתתני ותגלי דעתך שאין ברצונך לקבל שבת בהדלקת הנרות בערב שבת, ומספיק להתנות תנאי זה פעם אחת בשנה (ילקוט יוסף סימן רסג סעיף נב).

אכן אם את מדליקה נרות שבת יותר מחצי שעה לפני השקיעה, את מחויבת לקבל עלייך את השבת בהדלקת הנרות (שלחן ערוך אורח חיים סימן רסג סעיף ד, ואור לציון חלק ב' עמוד קסח).

ולפי מנהג האשכנזים, האישה מקבלת עליה תמיד את השבת בזמן הדלקת הנרות. ורק במקום צורך (ובנדון שאלתך נראה שזה בגדר צורך) מותר לה להתנות שאינה מקבלת עליה את השבת עם ההדלקה (רמ"א שם סעיף י, ומשנה ברורה ס"ק מד. וע"ע שמירת שבת כהלכתה חלק ב' פרק מג סעיף כד).

בברכה,

הלל מאירס