שאל את הרב - כללי

חנוכת בית קדושה וחינוך

  • כ"ז טבת התשע"ה

שאלה

בס"ד לרב שיחיה שלום רב בפי כמה שאלות א.ב"ה אנו זוג בעלי תשובה וב"ה נולדה לה ילדה ראשונה אני רוצה לדעת האם זה נכון לא להראות לילדה כלל את המחשב?והאם גם לא לתת לה לגעת בו?ומה הדין האם מותר להשמיע לה דברים קדושים מיוטיוב?ואם שהיא תגדל ותרצה נגיד לגעת בו מה לעשות?והאם יש עניין לא להיכנס ליוטיוב כלל עקב פרסומות לא טובות לפעמים?ובכלל איך להתנהג עם הילדים שהטכנולוגיה ח"ו לא תזיק להם? ב.דירה שכורה שרוצים להשאיר בה אמה על אמה מול הכניסה לבית איך לעשות זאת?כי הדירה צבועה כבר אני הבנתי לאחר חקירה באחרונים שיש אפשרות גם לסייד את כל הבית ורק בחלק הזה לא לגעת מה הדין? ג.האם מותר להיכנס לבית ולא ללון בו לצורך צביעה ושיפוץ?כי לאחר עיוני בעבר בילקוט יוסף העלה שכן כמדומני ד.האם מותר להראות וידיאו כשר כמו בהידברות לילדים קטנים או שיש חשש שהם ח"ו יתירו לעצמם גם צפייה בטלוויזיה? תבורך הרב

תשובה

לכבוד השואל,

קודם כל ברכת "מזל טוב": שתזכו לגדלה לתורה לחופה ולמעשים טובים.

א.  האם זה נכון לא להראות לילדה כלל את המחשב?
- לא המחשב בעצמו הבעייה, אלא התוכן שצופים בו שלא לפי רוח התורה, היא הבעייה. לכן אין חשש מראיית המחשב עצמו.

והאם גם לא לתת לה לגעת בו?

- כנ"ל, לא המחשב בעצמו הבעייה. אמנם לגבי פתיחת המחשב, דעת גדולים בארצות הברית שאפילו מי שמותר לו להשתמש במחשב לצורך פרנסתו, מ"מ הוא חייב לחסום את הסיסמה מבניו ובנותיו, שהרי אין להם שום צורך להשתשמש במחשב כלל (אם לא לצרכי לימוד בכתיבת עבודות כגון בתיכון, ואז, הרי אפשר להם להשתמש במחשב נפרד שאין לו שום גישה לאינטרנט).

ומה הדין האם מותר להשמיע לה דברים קדושים מיוטיוב? והאם יש עניין לא להיכנס ליוטיוב כלל עקב פרסומות לא טובות לפעמים?

- כמו שכתבת בדבריך, הואיל וביוטוב עולים פרסומות מאד מסוכנות ומזיקות, יש לאסור את הכניסה ליוטוב. (ואם מזדמן צורך הכרחי לראות משהו שהועלה ביוטוב, אין ליכנס לשם אלא לאחר שאלת רב ובהדרכתו - ובכל פעם שאלה בנפרד עם כל פרטותיה הנוגעים לשאלה.)

ואם שהיא תגדל ותרצה נגיד לגעת בו מה לעשות?

- כנ"ל, אין המחשב הבעייה, ולכן אין להפחיד את הילד בניגעתו בו.

ובכלל איך להתנהג עם הילדים שהטכנולוגיה ח"ו לא תזיק להם?

ארשום כמה עצות כלליות בס"ד:

 1) יש לדאוג ולראות תמיד שהילד יגדל באופן שהוא שמח בעזרת השם, ומרגיש טוב אודות עצמו ומשפחתו;

   2) להרבות להם חוויות חיוביות עם התורה והיהדות, כך שמצד עצמם לא יעניין אותם בבוא הזמן כל מה שמראה הטכנולוגיה;

   3) לראות שיהא להם תמיד איזון בחלקי חייהם, וכגון שיוכלו להוציא את כוחותיהם הטבעיות דרך מוצא כשרה.

ב. .דירה שכורה שרוצים להשאיר בה אמה על אמה מול הכניסה לבית איך לעשות זאת? כי הדירה צבועה כבר. אני הבנתי לאחר חקירה באחרונים שיש אפשרות גם לסייד את כל הבית ורק בחלק הזה לא לגעת מה הדין?

- נכונים דבריך, אתה יכול לסייד מחדש את כל הבית ולהשאיר אמה על אמה מול הפתח בלא הסיד החדש.ובשוכר דירה אין חיוב לקלוף את שכבת הסיד הישן שכבר היה שם מקודם (פתחי תשובות סימן תק"ס הערה 14).

ג. האם מותר להיכנס לבית ולא ללון בו לצורך צביעה ושיפוץ? כי לאחר עיוני בעבר בילקוט יוסף העלה שכן כמדומני

לכאורה אם עדיין לא סיימת את השיפוצים, ועדיין הבית לא מוכנה, אז אין זה נקרא עדיין כניסה לבית לגבי חיוב מזוזה ולבי חנוכת הבית ולגבי חיוב עשיית זכר לחורבן, ומותר ליכנס לצורך. [אמנם הואיל ואין בו מזוזה, אם אתה לן שם, ראוי להשאיר איזה נורא שדולקת כל הלילה בתור שמירה רוחני].

ד. האם מותר להראות וידיאו כשר כמו בהידברות לילדים קטנים או שיש חשש שהם ח"ו יתירו לעצמם גם צפייה בטלוויזיה?

את זה צריך אתה לשאול את הרב הפרטי למשפחתכם, מי שמכיר את מצב משפחתכם וצרכיה מקרוב.

בברכה, ושתזכו לראות הרבה נחת,

רב נחום