תפילה וברכות

האם מברכים הטוב והמטיב על לידת בן?

  • כ"ג טבת התשע"ה

שאלה

שלום, אני בן עדות המזרח ונולד לי בן האם ניתן לברך ברכת הטוב והמיטיב? האם על אשתי לברך בנפרד או שעדיף שאוציא אותה? האם הסבים/סבתות יכולים לברך שהחיינו? תודה רביד

תשובה

שלום רב,

א. מנהג האשכנזים שהבעל ואשתו מברכים כל אחד בנפרד הטוב והמטיב ברגע שנודע להם על לידת הבן (עפ"י שלחן ערוך אורח חיים סימן רכג סעיף א, ומשנה ברורה סק"א).

אולם מנהג הספרדים שלא לברך הטוב והמטיב בלידת הבן, אלא סומכים לצאת ידי חובה בברכת שהחיינו בברית מילה. ונכון שהבעל יכוון להוציא את אשתו כשהוא מברך שהחיינו בברית מילה. וגם היא תתכוון לצאת ידי חובה (חזון עובדיה ברכות עמוד שפח. וע"ע בשו"ת אדרת תפארת חלק ה' סימן טו-טז, וחלק ו' סימן לב אות ג).

ב. על לידת נכד לא מברכים שהחיינו (שו"ת חות יאיר סוף סימן רלז, וביאור הלכה סימן רכג סעיף א ד"ה ילדה), ומכל מקום טוב לברך שהחיינו על פרי חדש או בגד חדש, ולכוון גם על לידת הנכד (כף החיים סימן רכג סוף סק"ו).

בברכת מזל טוב,

הלל מאירס