שאל את הרב - כללי

מדוע זבוב בא על האדם?

  • ט"ז כסלו התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, שאלתי היא: מדוע זבוב בא על האדם? האם ואיך אפשר למנוע שלא יתקרבו אליו? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

הגמרא במסכת ברכות (דף י עמוד ב) אומרת על הפסוק (מלכים ב' ד ט) "ותאמר אל אישה הנה נא ידעתי כי איש אלוקים קדוש הוא", שלפי אחת הדעות היא הכירה בו שהוא איש קדוש מהעובדה שלא ראתה זבוב עובר על שולחנו.

והמהרש"א שם הביא את המשנה במסכת אבות (פרק ה משנה ה) שמעולם לא נראה זבוב בבית המטבחיים בבית המקדש, והסביר שהוא משום שהזבוב הוא שרץ טמא, שאינו נמצא במקום קדוש.

ויש לציין עוד לדברי המדרש בראשית רבה (פרשה נד פסקה א) על הפסוק (משלי טז ז) "ברצות ה' דרכי איש גם אויביו ישלים אתו", אמר רבי ברכיה, אויביו גם אויביו לרבות מזיקי ביתו, כגון יתושים ופרעושים וזבובים.

הרי שככל שהאדם מקדש את עצמו יותר, והולך בדרכי ה', אין לזבובים אחיזה בו, והם לא יתקרבו אליו.

וכך מסופר על הרב משה פיינשטיין זצ"ל שכל מי שהכירו הבחין שיתושים וזבובים לא התקרבו אליו ולא הפריעו לו. גם כשהיה נוסע בקיץ למקומות נופש שלפעמים המוני יתושים היו מתנפלים ועוקצים ומטרידים כל אדם הנמצא שם, ישב בשקט ובמנוחה ולא הרגיש בקיומם. הוא היה אומר בחיוך שזכה מן השמים למדרגת אלישע שלא נראה זבוב עובר על שלחנו (שו"ת אגרות משה חלק ח' עמודים 32-33).

וכיוצא בזה העידו על הרב אליהו לופיאן זצ"ל, וכמו שהובא בספר לב אליהו חלק א' (עמוד 90).

בברכה,

הלל מאירס