שאל את הרב - כללי

לפני שנים הייתי שותפה לגזל מה אפשר לעשות בשביל לחפר?

  • י"א כסלו התשע"ה

שאלה

לפני שנים חברה ביקשה שאצטרף אליה לקניות ..נכנסו לחנות גדולה של בגדים שהיא רשת בארץ ובחו"ל .. היא הראתה לי איך היא יכולה "להרים" כמה בגדים מבלי לשלם עליהם לדוגמא אם לקחה 5 פריטים על 1 לא תשלם ע"י הורדת זמזם או לא זוכרת איך זה היה.. בכל מקרה מכל הפריטים שנקנו היו אולי 2 שלא שולמו כשאחד מהם הביאה לי.. הייתי שותפה לדבר עבירה וגזל.. אני יודעת שזה לא יאה ולא בסדר ואני שנים מתיסרת על כך.. אני לא יכולה להשיב את הגזל הזה כי זה היה לפני שנים ואני לא זוכרת באיזה מסניפי החנות זה קרה ועלולים לשלוח אותי למאסר.. מה אני יכולה לעשות??.

תשובה

לכבוד השואלת,

טוב שאת רוצה לתקן את הדבר.

מן הסתם, כל חנות מתנהל כשלעצמו; ואם הדבר כן, אז לא יעזור שתחזירי את הסכום השוה של הפריט לרשת, הואיל ואת לא זוכרת מאיזה חנות ספיספי הוא נלקח.

ובמקרה כזה יש לומר, ששייך בחינה של תקנת השבים שעשו חז"ל, דהיינו שתקחי את הסכום של מה שנראה לך שהיה בודאי שוה לפריט ותחזירי את זה.

ואע"פ שבמקרה כזה אין לך למי להחזיר, אבל מצינו לחז"ל בדומה לזה שאם אינו יכול להחזיר את הגזלה, שיתן את הסכום לצרכי רבים.

לכן כדאי שתתני את הסכום לארגון שפועל לטובת הציבור כגון "יד שרה", ובזה את יוצאת  ידי שמים.

בברכה,

רב נחום