שאל את הרב - כללי

פרדס התורה אפשר להרחיב?

  • ט' כסלו התשע"ה

שאלה

שלום לכבוד הרב. כידוע בתורתנו הקדושה יש את פרדס התורה. רציתי לדעת בבקשה יותר על רובד הרמז והדרש. אם כבוד הרב יוכל להרחיב קצת בנושא של הרבדים הללו. תודה וכל טוב !

תשובה

לכבוד השואל,

ראיתי הגדרות בזה מהרב יצחק גינזבורג ה"יו:

דרוש - כח של התפתחות בתוך השכל.

רמז -  שכל השייך למידות.

כפי מה שהבנתי פירוש הדברים הוא, שכאשר מרחיבים רעיון הנאמרת בתורה ומפתחים אותו יותר באופן שכלי, נקרא דרוש.

וכאשר נאמר משהו בתורה, שהשומע מבין ע"י קליטת המושג בשכלו, אבל אח"כ המושג מצביע לו לידיעה שיש לו בחלק הרגשי והחווייתי שבקרבו, והוא מזדהה עמו - נקרא רמז; כי דברי רמז אי אפשר לבטא במילים או רעיונות גרידא, אלא המילים "רומזים" לידיעת המציאות שנמצאת בתוך כל אחד ואחד, וכאשר מזדהה איתו ומבין למה מתכוין הרמז, אז מבין.

בברכה,

רב נחום