שבת

האם מותר להרוס תלולית של חפרפרת או בית של נמלים בשבת?

  • כ"ו חשון התשע"ה

שאלה

מס שאלות הלכתיות בשבת 1האם מותר להרוס תלולית של חפרפרת או בית של נמלים בשבת?אם זה נמצא בחצר הבית שלי? 2 אם יש מגירה שמשתמשים בה במשך השבוע למברשות שיער סיכות וכד. ידוע שכל אלה הם מוקצה והמגירה היא הבסיס למוקצה אבל אם אני צריכה משהו מהמגירה שמותר להשתמש בו בשבת מותר לי לפתוח אותה או שאסור? 3 לגבי מוקצה- ידוע שמוקצה זה גזירת חכמים על מנת שאדם לא יבוא לחטוא אבל האם זה ממש איסור? אם אני יודעת שחכמים גזרו שכסף או עט זה מוקצה כדי שאני לא אתפתה להשתמש בהם ואני יודעת בוודאות שגם אם אני סתם אחזיק את העט ביד אני לא אשתמש בו, האם זה עבירה על איסור? ?תודה

תשובה

לכבוד השואלת,

1. על ידי הריסת התלולית, האדם מיישר את הקרקע.

המיישר קרקע בשבת , אם בחוץ על פני הקרקע, חייב משום חורש, ואסור;

ואם היא קרקע מרוצפת או בבית, חייב משום סותר, ואסור.

[ולגבי בית של נמלים קיים איסור נוסף: שברור הדבר שע"י הריסת התלולית יהרוג כמה נמלים, ויש בזה איסור של נטילת נשמה (שכלולה במלאכת שוחט).]

2. מותר לפתוח אם יש למה שאת צריכה בשבת עוד יותר חשיבות בשבילך מאשר המברשות ושאר דברי מוקצה שמקומם באותו המגירה - שאז המגירה נעשית בסיס גם לדבר האסור וגם לדבר המותר, ומותר לפותחו כדי לקחת הדבר המותר.

3. כן, גזירת מוקצה היא ממש איסור.

כן, כל המזיז כלי מוקצה כשאסור להזיזו, עושה ממש איסור, ולא חילקו חכמים בין הנזהר שלא לבוא עי"ז למלאכה לבין מי שאינו נזהר.

בברכה,

רב נחום