חברה והשקפה

האם יש בחירה חופשית או שהאדם מתוכנת?

  • כ"ב חשון התשע"ה

שאלה

איך יכול להיות לנברא בחירה חופשית דהיינו אם הסכמנו שהאדם הוא נברא אז כל מה שבראו לו זה מה שיש בו. והנברא אינו ישות בפני עצמו אלא הוא בעצם כוחו המוגבל של הבורא, זאת אומרת הכל מתייחס לבורא, ואסביר; הרבה פעמים משתמשים בתורה כהוראות יצרן זאת אומרת ה' ברא אותך ושלח לך הוראות איך לעבוד עם המוצר שאותו הוא יצר/ברא, ואני שואל ממתי שמענו שהיצרן שולח הוראות שימוש למוצר עצמו הרי היצרן הוא שהכניס בו את הוראות הפעלה בעת היצור זאת אומרת הכניס בו מערכת הפעלה וכו' וכו' וא''כ איך הוא שולח איתו הוראות יצרן ממקור חיצוני, הרי אם היית רוצה שאהיה מוצר אחר היית בורא אותי אחרת,וזה מה שהיית טובע בי, ואם היית רוצה שאפעל בדרך מסוימת היית מתכנת אותי בצורה כזאת, וא''כ זה מגוחך לבקש ממוצר שנברא בדרך מסוימת על כל המשתמע מכך זאת אומרת שכל התכונות שלו וכל הרצונות שלו וכל מה שרק יהיה איתו תוכנתו ע''י מישהו, להתנהג בדרך מסוימת, ואפילו שנגיד שהקב''ה הוא חכם ונבון שיודע לברוא, גם את הבחירה מ''מ זה לא בחירה אלא רק אשליית בחירה כי הרי את הבחירה עצמה הוא ברא, וא''כ אין זו בחירה אמיתית, כי כשאנחנו אומרים בחירה חופשית אנחנו מתכוונים חופשי ממישהו זר אבל אינו חופשי מהרצונות שלי ומהתכונות שלי שאת זה בעצם ברא הבורא, וכל בחירה של האדם בעולם הזה הוא מעצם תכונותיו מעשיו רצונותיו ומאיך שהוא נוצר,

תשובה

שלום וברכה

אמשיך בקו המחשבה שלך ובדוגמא שנתת.

כאשר היצרן נותן במכונת הכביסה כמה אפשרויות כיבסו כגון כביסה עדינה כביסת צמר ועוד ועוד, ויש כפתורים לבלע הבית שיכול להחליט לעשות כך או כך. כך גם בורא עולם נתן לנו תכונות ונתן לנו כוח התגברות על תכונות ונתן לנו את האפשרות לבחור האם להישאר במידות שהאדם נולד או לשנות את המידות האם ללכת אחר התשוקה או אחר הרצון הכנה. ובזה יש לאדם בחירה מוחלטת שניתנה לו מאת הבורא.

אקווה שהדברים ברורים ומובנים.