שאל את הרב - כללי

חציו אל חציו אדם

  • כ' חשון התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי בבקשה לשאול מה הפשט בממירא שמשה רבינו היה חציו אל וחציו אדם? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

הרבי חיים מטשרנוביץ ז"ל פירש את המאמר הזה בספרו, על פי לשון הגמרא בחגיגה (טז.):  "ששה דברים נאמרו בבני אדם, שלשה כמלאכי השרת, שלשה כבהמה. שלשה כמלאכי השרת: יש להם דעת כמלאכי השרת, ומהלכין בקומה זקופה כמלאכי השרת, ומספרים בלשון הקדש כמלאכי השרת; שלשה כבהמה: אוכלין ושותין כבהמה, ופרין ורבין כבהמה, ומוציאין רעי כבהמה".

מה שאמרו חז"ל: שמשה רבנו מחציו ולמעלה אלקים - הכונה לאותם הדברים שבהם דומה האדם למלאכי השרת, שבאלו הדברים כמו דעת, השגת הקומה הקדושה, וההשתמשות בלשון קודש, היה משה רבינו ע"ה בדרגה של "אלוקות", שעוד למעלה מן המלאכים;

ומה שאמרו שמחציו ולמטה איש - הכונה לאותם דברים שבהם דומה האדם לבהמה, אשר אפילו באלו הדברים, התנהג בהם באופן המכובד הרבה יותר מבהמה, והיה בדרגת "איש".

בברכה,

רב נחום