שאל את הרב - כללי

תפילת רבים או יחיד

  • י"ג חשון התשע"ה

שאלה

שלום רב,התחלתי לאחרונה להתפלל שחרית בבית הכנסת במקום עבודתי (עד כה התפללתי יחיד בבית).האנשים שם קוראים את הפסוקים בספר מהר ולא תמיד אני משיג אותם ולפעמים מפספס (למשל קדיש)על מנת להספיק בקצב שלהם.השאלה האם לחזור להתפלל יחיד בבית וכך לקרוא בקצב שלי ובכל הכוונה או עדיף על הרבים במיניין למרות הקצב המהיר שלהם והפיספוסים שלי.יש לי בעיה גם שזה מפריע למנהל שלי שאני עד שמונה בבוקר בבית כנסת ולא לפני כפי שהיה רגיל כל הזמן לפני ההתחזקות.בעיקרון השעה שאני אמור להתחיל היא שמונה.

תשובה

לכבוד השואל,

עדיף להתפלל במנין, מפני המעלות שנזכרו בגמרא (ברכות ח.) וגם משום סגולתו לקבלת התפילות.

לדעת הרבי משה פיינשטיין ז"ל, מגדולי הפוסקים של הדור האחרון, עיקר תפילה בציבור מקיימים כאשר מתחילים השמונה עשרה ביחד.

לכן, אם לוקח לך יותר זמן להתפלל משאר האנשים שבמנין עד שתגיע לשמונה עשרה, עדיף שתגיע קצת מלפני כן לתפלה, ותתחיל לפניהם, כך שתוכל להגיע לשמונה עשרה באותו זמן שהם מתחילים את השמונה עשרה.

אם אתה לחוץ לזמן או שעל ידי אמירת כל פרקי הפסוקי דזמרה אתה מפסיד מלענות קדיש, אפשר בדיעבד לקצר בפרקי דזמרה כדלהלן: [לדלג את שירת הים כדי לענות על הקדיש שלפני ברכות קריאת שמע. ילקוט יוסף

ואם אתה רואה שנשקף סכנה לעבודתך מצד המעביד שלך, מותר לך בדיעבד לעזוב את הבית כנסת מיד אחרי הקדיש שלאחר "אשרי, ובא לציון".

ואברך אותך שתזכה להמשיך לקיים את התפלה כהלכתה ובמנין, ושכל התפילות יתקבלו לרצון.

בברכה,

רב נחום