נשים

כמה שאלות לגבי כיסוי ראש לנשים

  • ח' חשון התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני רוצה ברשותך לשאול מספר שאלות שמקיפות את נושא כיסוי הראש לנשים נשואות.

1. ידוע לי שמצוות כיסוי הראש לאישה נשואה זו מצווה מהתורה. האם המקור לכיסוי ראש לאישה נשואה זה בגמרא מסכת כתובות דף עב עמוד א: "ראשה פרוע דאורייתא היא" או בגמרא מסכת ברכות דף כד עמוד א: "שער באישה ערוה" (או גם וגם)?

2. איך אנחנו יודעים מהגמרא שהמצווה היא לנשים נשואות ולא לרווקות? הרי כתוב במסכת ברכות: "שער באישה ערוה", כלומר, כל אישה.

3. האם זו הלכה או חומרה שאישה תהיה עם כיסוי ראש גם בנוכחות ילדיה ו/או קרובי משפחתה (הוריה, אחיה, גיסיה, אחייניה, חמה וחמותה)?

4. האם מובא בגמרא הטעם למצווה זו? אם כן - איפה?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

1. המקור לזה שנשים נשואות חייבות לכסות את ראשן הוא ממה שנאמר בתורה (במדבר ה יח) "ופרע את ראש האישה", ומפסוק זה למד רבי ישמעאל במסכת כתובות (דף עב סוף עמוד א) אזהרה לבנות ישראל שלא יצאו בפרוע ראש דאורייתא (ופירש רש"י, מדעבדינן לה הכי לנוולה מדה כנגד מדה כמו שעשתה להתנאות על בועלה מכלל דאסור. אי נמי מדכתיב ופרע מכלל דההוא שעתא לאו פרועה הות שמע מינה אין דרך בנות ישראל לצאת פרועות ראש. וכן עיקר).

2. הפסוק "ופרע את ראש האישה", מדבר על אישה נשואה, ומזה לומדים שחיוב כיסוי ראש חל רק על נשים נשואות.

3. אסור לחמה לראות את שערה, והוא הדין לגיסיה ואחייניה, אולם מותר לנשים לראות את שערה, ולכן מותר לחמותה לראות את שערה.

מעיקר הדין מותר לילדיה לראות אותה ללא כיסוי ראש (ראה בספר שלחן יוסף עמוד רכז אות כה).

לגבי אביה ואחיה, אם היא רגילה להסתובב בבית בפניהם ללא כיסוי ראש אין להם איסור לראות את שערה. ואם אינה רגילה בכך, אין להם להסתכל על שערה בכוונה ורק ראייה בעלמא בלא כוונה כלל מותרת (שו"ת בריתי שלום חלק ג' סימן א).

4. בגמרא לא מובא טעם לחיוב זה, אולם יש שכתבו, שהטעם הוא מפני גברים פרוצים (תרומת הדשן חלק א' סימן י).

בברכה,

הלל מאירס