שאל את הרב - כללי

השבת אבדה- ייאוש?

  • ו' חשון התשע"ה

שאלה

אני תלמיד בית ספר , לפני כמה ימים מצאתי סווצ'ר בכיתה ותליתי מודעת אבדה. לאחר כמה זמן אני יכול להניח שהבעלים של הסווצ'ר יתייאש ?

תשובה

לכבוד השואל,

אם בא לידך לפני יאוש, אפילו אם הבעלים מתיאשים, עדיין יש חיוב השבה.

לכן צריכים לשמור אותו עד שיבוא אליהו ויגיד לנו למי להחזיר.

על פי שורת הדין, כאשר הבגד מתיישן הרבה ויש לתלות שכבר לא יתאים למי שאבד אותו (למשל אחרי שנה), אפשר למוכרו אחרי שבררת את המחיר אצל שלושה אנשים המבינים במחירים של חפצים משומשים. אחרי המכירה, יש לרשום את סכום הכסף שקבלת בפנקס [שאת הסכום הזה זה אתה מתחייב להחזיר לאובד לעתיד], ולשמור את הפנקם עד שיבוא אליהו - ואז מותר לך להשתמש בכסף שקבלת במכירת החפץ.

ולמעשה, עדיף במצב כזה להבא שלא להרים חפצים כאלו, כי הדרך הכי טוב שיגיעו החפצים בחזרה לבעליהם היינו להשאירם במקומם, כי כאשר הבעלים יחזרו לחפש אותם, אז קרוב הדבר שימצאו אותם במקום ששכחו אותם שם.

גם יש להוסיף במקרה הזה, שאם יש חדר אבדות בתוך הבית ספר, שכדאי להפקיד ביניתיים את האבדה שמה, כי גם שמה יש סיכוי גדול יותר שימצא אותו בעליו.

בברכה,

רב נחום