תפילה וברכות

האם משקה שברכתו שהכל פוטר אוכל שברכתו שהכל?

  • ה' חשון התשע"ה

שאלה

שלום רב, האם יש לברך גם על מזון שברכתו שהכל לדוגמא, וגם על משקה שברכתו שהכל - אם נאכלים באותה סעודה? תודה.

תשובה

שלום רב,

אוכל שברכתו שהכל פוטר משקה שברכתו שהכל, וכן להפך.

מקורות: כן מוכח ממה שכתב המגן אברהם (סימן רו סק"ז) שאם שתה שיכר והביאו לו דגים והיה דעתו עליהם, שאין לו לברך על הדגים. וכן העלה בשו"ת גנת ורדים (כלל א סימן ד). ושם (סימן ה) הביא דעת הרב משה ויטאל שאינו פוטר. ושוב כתב (בסימן ו) להשיב על דבריו והעלה שזוהי הלכה ברורה ומחוורת כשמלה שברכת שהכל על משקין פוטרת אוכלין שברכתם שהכל. ובשו"ת פעולת צדיק חלק א' (סימן קמה) הביא דברי הגנת ורדים להלכה. וכן ע"ע בשו"ת מהר"י פראג'י (סימן עד) שהביא דברי מורה א' שטען שאין ברכת שהכל על שתייה פוטרת ברכת שהכל על אכילה, ודחה דבריו. וכן פסק הגר"ע יוסף זצ"ל ב"קול סיני" (גליון 72, עמוד 20). וכ"כ בספר ילקוט יוסף - מועדים (עמוד רנג סעיף ו).

בברכה,

הלל מאירס