שבת

האם מותר ליחיד לומר ויהי נועם במוצאי שבת?

  • ה' חשון התשע"ה

שאלה

שלום רב,

לאחרונה התחלתי להתפלל ערבית. אני מתפלל לבד בבית. לגבי תפילת ערבית של אמצע השבוע וערב שבת, הבנתי מה עלי לומר ביחיד.

אבל במוצאי שבת יש תוספות שאני לא יודע האם לומר אותן ביחיד (שובה, יושב בסתר עליון, ואתה קדוש, ברוך אלוקינו שבראנו).

נדמה לי גם שיש שם "קדושה" ומילים בארמית, שכפי שהבנתי אסור ליחיד לומר.

אודה לכם באם תוכלו לומר לי מה עלי לקרוא מתוספות אלה, עד שאני ממשיך את "שיר למעלות" כרגיל. אודה לכם אם תוכלו לפרט עד כמה שאפשר. זה יעזור לי מאוד להתפלל כמו שצריך.

תודה מראש-דרור

תשובה

לכבוד השואל,

אפשר לומר קדושת ובא לציון ("ואתה קדוש") ביחיד, אלא שלכתחילה טוב יותר לומר את קדושת ובא לציון בציבור (משנה ברורה סימן קלב סק"ג).

הטעם שאומרים את הקטעים שבארמית בלחש, מבואר במשנה ברורה (סימן קלב סק"ד) לפי שכל שהוא בלשון תרגום אין לומר אותם ברבים. ועל כן כשאומרים קדושה דסדרא (של "ואתה קדוש") בציבור, אומר כל יחיד בפני עצמו בלחש התרגום של הקדושה דאז לא מיקרי בציבור.

בברכה,

הלל מאירס

~~~

גם העתקנו למטה את נוסח התוספת למוצאי שבת, ואת החלק שיש לדלג (אם תצטרך לדלגו) הוא בבולד, וחלק הארמית שבו הוא באלכסון:

שׁוּבָה ה' עַד מָתַי. וְהִנָּחֵם עַל עֲבָדֶיךָ:
שַׂבְּעֵנוּ בַבּקֶר חַסְדֶּךָ. וּנְרַנְּנָה וְנִשְׂמְחָה בְּכָל יָמֵינוּ:
שַׂמְּחֵנוּ כִּימות עִנִּיתָנוּ. שְׁנות רָאִינוּ רָעָה:
יֵרָאֶה אֶל עֲבָדֶיךָ פָעֳלֶךָ. וַהֲדָרְךָ עַל בְּנֵיהֶם:
וִיהִי נעַם אֲדנָי אֱלהֵינוּ עָלֵינוּ.
וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ כּונְנָה עָלֵינוּ. וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ כּונְנֵהוּ:

ישֵׁב בְּסֵתֶר עֶלְיון. בְּצֵל שַׁדַּי יִתְלונָן:
אמַר לה' מַחְסִי וּמְצוּדָתִי. אֱלהַי אֶבְטַח בּו:
כִּי הוּא יַצִּילְךָ מִפַּח יָקוּשׁ מִדֶּבֶר הַוּות:
בְּאֶבְרָתו יָסֶךְ לָךְ וְתַחַת כְּנָפָיו תֶּחְסֶה. צִנָּה וְסחֵרָה אֲמִתּו:
לא תִירָא מִפַּחַד לָיְלָה. מֵחֵץ יָעוּף יומָם:
מִדֶּבֶר בָּאפֶל יַהֲלךְ. מִקֶּטֶב יָשׁוּד צָהֳרָיִם:
יִפּל מִצִּדְּךָ אֶלֶף וּרְבָבָה מִימִינֶךָ. אֵלֶיךָ לא יִגָּשׁ:
רַק בְּעֵינֶיךָ תַבִּיט. וְשִׁלֻּמַת רְשָׁעִים תִּרְאֶה:
כִּי אַתָּה ה' מַחְסִי. עֶלְיון שַׂמְתָּ מְעונֶךָ:
לא תְאֻנֶּה אֵלֶיךָ רָעָה. וְנֶגַע לא יִקְרַב בְּאָהֳלֶךָ:
כִּי מַלְאָכָיו יְצַוֶּה לָּךְ. לִשְׁמָרְךָ בְּכָל דְּרָכֶיךָ:
עַל כַּפַּיִם יִשָּׂאוּנְךָ. פֶּן תִּגּף בָּאֶבֶן רַגְלֶךָ:
עַל שַׁחַל וָפֶתֶן תִּדְרךְ. תִּרְמס כְּפִיר וְתַנִּין:
כִּי בִי חָשַׁק וָאֲפַלְּטֵהוּ. אֲשַׂגְּבֵהוּ כִּי יָדַע שְׁמִי:
יִקְרָאֵנִי וְאֶעֱנֵהוּ עִמּו אָנכִי בְצָרָה. אֲחַלְּצֵהוּ וַאֲכַבְּדֵהוּ:
ארֶךְ יָמִים אַשְׂבִּיעֵהוּ. וְאַרְאֵהוּ בִּישׁוּעָתִי:

וְאַתָּה קָדושׁ יושֵׁב תְּהִלּות יִשְׂרָאֵל:
וְקָרָא זֶה אֶל זֶה וְאָמַר קָדושׁ קָדושׁ קָדושׁ ה' צְבָאות. מְלא כָל הָאָרֶץ כְּבודו:
וּמְקַבְּלִין דֵּין מִן דֵּין וְאָמְרִין. קַדִּישׁ בִּשְׁמֵי מְרומָא עִלָּאָה בֵּית שְׁכִינְתֵּהּ.
קַדִּישׁ עַל אַרְעָא עובַד גְּבוּרְתֵּהּ. קַדִּישׁ לְעָלַם וּלְעָלְמֵי עָלְמַיָּא:
ה' צְבָאות מַלְיָא כָל אַרְעָא זִיו יְקָרֵהּ:

וַתִּשָּׂאֵנִי רוּחַ וָאֶשְׁמַע אַחֲרַי קול רַעַשׁ גָּדול. בָּרוּךְ כְּבוד ה' מִמְּקומו:
וּנְטָלַתְנִי רוּחָא. וּשְׁמָעִית בַּתְרַי קַל זִיעַ שַׂגִּיא דִמְשַׁבְּחִין וְאָמְרִין בְּרִיךְ יְקָרָא דה'
מֵאֲתַר בֵּית שְׁכִינְתֵּהּ:

ה' יִמְלךְ לְעלָם וָעֶד:
ה' מַלְכוּתֵהּ קָאִים לְעָלַם וּלְעָלְמֵי עָלְמַיָּא:

ה' אֱלהֵי אַבְרָהָם יִצְחָק וְיִשְׂרָאֵל אֲבותֵינוּ שָׁמְרָה זאת לְעולָם לְיֵצֶר מַחְשְׁבות לְבַב עַמֶּךָ.
וְהָכֵן לְבָבָם אֵלֶיךָ:

וְהוּא רַחוּם יְכַפֵּר עָון וְלא יַשְׁחִית וְהִרְבָּה לְהָשִׁיב אַפּו. וְלא יָעִיר כָּל חֲמָתו:
כִּי אַתָּה אֲדנָי טוב וְסַלָּח. וְרַב חֶסֶד לְכָל קרְאֶיךָ:
צִדְקָתְךָ צֶדֶק לְעולָם. וְתורָתְךָ אֱמֶת:
תִּתֵּן אֱמֶת לְיַעֲקב חֶסֶד לְאַבְרָהָם. אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתָּ לַאֲבתֵינוּ מִימֵי קֶדֶם:
בָּרוּךְ אֲדנָי יום יום יַעֲמָס לָנוּ הָאֵל יְשׁוּעָתֵנוּ סֶלָה:
ה' צְבָאות עִמָּנוּ. מִשְׂגַּב לָנוּ אֱלהֵי יַעֲקב סֶלָה:
ה' צְבָאות. אַשְׁרֵי אָדָם בּטֵחַ בָּךְ:
ה' הושִׁיעָה. הַמֶּלֶךְ יַעֲנֵנוּ בְיום קָרְאֵנוּ:

בָּרוּךְ אֱלהֵינוּ שֶׁבְּרָאָנוּ לִכְבודו וְהִבְדִּילָנוּ מִן הַתּועִים וְנָתַן לָנוּ תּורַת אֱמֶת וְחַיֵּי עולָם נָטַע בְּתוכֵנוּ. הוּא יִפְתַּח לִבֵּנוּ בְּתורָתו. וְיָשִׂים בְּלִבֵּנוּ אַהֲבָתו וְיִרְאָתו לַעֲשׂות רְצונו וּלְעָבְדו בְּלֵבָב שָׁלֵם. לא נִיגַע לָרִיק וְלא נֵלֵד לַבֶּהָלָה. יְהִי רָצון מִלְּפָנֶיךָ ה' אֱלהֵינוּ וֵאלהֵי אֲבותֵינוּ שֶׁנִּשְׁמר חֻקֶּיךָ וּמִצְותֶיךָ בָּעולָם הַזֶּה. וְנִזְכֶּה וְנִחְיֶה וְנִירַשׁ טובָה וּבְרָכָה לְחַיֵּי הָעולָם הַבָּא:
לְמַעַן יְזַמֶּרְךָ כָבוד וְלא יִדּם. ה' אֱלהַי לְעולָם אודֶךָּ:
ה' חָפֵץ לְמַעַן צִדְקו. יַגְדִּיל תּורָה וְיַאְדִּיר:
וְיִבְטְחוּ בְךָ יודְעֵי שְׁמֶךָ. כִּי לא עָזַבְתָּ דורְשֶׁיךָ ה':
ה' אֲדנֵינוּ. מָה אַדִּיר שִׁמְךָ בְּכָל הָאָרֶץ:
חִזְקוּ וְיַאֲמֵץ לְבַבְכֶם כָּל הַמְיַחֲלִים לה':

וממשיכים כבכל יום:
החזן אומר קדיש תתקבל
שִׁיר לַמַּעֲלות. אֶשָּׂא עֵינַי אֶל הֶהָרִים. מֵאַיִן יָבא עֶזְרִי .

בברכה,

רב נחום