שאל את הרב - כללי

מהי "דעת תורה"?

  • ד' חשון התשע"ה

שאלה

מהי "דעת תורה" שהחרדים מדברים בשמה? ואיך מייחסים ל"גדולים" הבנה בתחומים שהנם חוץ הלכתיים מובהקים?

תשובה

לכבוד השואל,

"דעת תורה" שמשתמשים במודעות, בדרך כלל מסמן שזהו דעת גדולי ראשי הישיבות או פסקם של בית דין מסויים בנוגע לאיזה נושא.

אודות הסמכות של גדולי ישראל להחליט בענינים שאינם הלכתיים, כבר ציטט בעל ה"חפץ חיים" ז"ל מהרב איצ'ל מוואלוז'ין ז"ל:

"אין שום שאלה בעולם שאין למצוא תשובה עליה בתורתינו הקדושה. דרושות רק עינים מאירות כדי לגלות היכן היא כתובה".

וכן ידועים דברי חז"ל במדרש (בראשית רבה, א'-א'),  "בנוהג שבעולם, מלך בשר ודם בונה פלטין אינו בונה אותה מדעת עצמו, אלא מדעת אומן. והאומן אינו בונה אותה מדעת עצמו, אלא דיפתראות ופינקסאות יש לו, לדעת היאך הוא עושה חדרים, היאך הוא עושה פשפשין.

כך היה הקדוש ברוך הוא, מביט בתורה ובורא את העולם."

הרי שהתורה היתה ה"תכנית" לבריאת העולם; א"כ מוכרח הדבר שכל מה שבעולם כלול כבר בתורה.

בברכה,

רב נחום