תפילה וברכות

זמן מברכה לברכה

  • כ"ו תשרי התשע"ה

שאלה

רציתי לדעת כמה זמן צריך שיעבור אם ברכתי על דבר מסויים "שהכל"(למשל) ויש לי לברך שנית על אותו דבר(כלומר מברכה לברכה).אם בסעודה עיקרית(למשל של סעודת ליל שישי) אני מברך המוציא (כי זה כולל חלות שבת) ויש לי בסוף הארוחה קינוח אז האם אני עושה ברכה אחרונה על הכל או מברך על הקינוח את הברכה שלו ואחר כך את הברכה האחרונה?

תשובה

לכבוד השואל,

1. רציתי לדעת כמה זמן צריך שיעבור אם ברכתי על דבר מסויים "שהכל"(למשל) ויש לי לברך שנית על אותו דבר(כלומר מברכה לברכה).

אם עדיין לא היסחת דעת מברכה הראשונה (שלא חשבת להפסיק לאכול או לשתות ולברך ברכה אחרונה, אלא התכוונת כל הזמן להמשיך, ולא יצאת החוצה) עדיין אתה יכול לאכול על סמך ברכה הראשונה.

[וזהו דוקא אם הדבר השני שרוצה לאכול היה מוכן לפניו בבית בזמן הברכה הראשונה, ולא שהביאו לו מבחוץ. הביאו לו מבחוץ הוי ספק; ועדיף במצב כזה לכוין להסיח דעת ולברך ברכה אחרונה על מה שקדם, ואז כעבור קצת זמן לברך שוב על המוצר החדש.]

2. אם בסעודה עיקרית (למשל של סעודת ליל שישי) אני מברך המוציא (כי זה כולל חלות שבת) ויש לי בסוף הארוחה קינוח אז האם אני עושה ברכה אחרונה על הכל או מברך על הקינוח את הברכה שלו ואחר כך את הברכה האחרונה?

ברכת המזון פוטר את הברכה אחרונה גם מהקינוח הבאה אחרי הסעודה, ואין צריך לברך אלא ברכת המזון.

בברכה,

רב נחום