תפילה וברכות

מה מברכים על אתרוג שנעצו בו ציפורן?

  • כ"א תשרי התשע"ה

שאלה

לכבוד הרב, אחותי הקטנה לקחה את האתרוג ונעצה בו הרבה בשמים (ציפורן שמיר), רציתי לדעת מה ברכתו, בורא מיני בשמים או הנותן ריח טוב בפירות. או אולי שניהם. (יש לו ריח של שניהם יחד). תודה רבה וחג שמח.

תשובה

מועדים לשמחה,

בדרך כלל כשמריחים אתרוג בפני עצמו מברכים עליו "הנותן ריח טוב בפירות" (שלחן ערוך אורח חיים סימן רטז סעיף ב, ומשנה ברורה סק"ח).

ועל ריח של ציפורן בפני עצמו, מנהג האשכנזים לברך "בורא מיני בשמים" (משנה ברורה סימן רטז ס"ק טז), ומנהג הספרדים לברך "בורא עצי בשמים" (חזון עובדיה ברכות עמוד שיט. אמנם על ציפורן טחון גם הספרדים מברכים "בורא מיני בשמים" וכמו שכתב בספר הלכה ברורה חלק י"א עמוד סח).

אולם באופן כזה שהם מעורבים יחד, לכל הדעות יש לברך עליהם "בורא מיני בשמים" בלבד (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן רטז סעיף ו, משנה ברורה ס"ק לט, וביאור הלכה סוף סימן ריז ד"ה נתערב).

בברכה,

הלל מאירס