שאל את הרב - כללי

"על חרבך תחיה"

  • י"ב תשרי התשע"ה

שאלה

לכבוד הרב שלום, איך ייתכן שיצחק בירך את עשיו "על חרבך תחיה"- האם זו ברכה שהוא יהיה רוצח? ואם נאמר שזו נבואה, אם כן עשיו לכאורה לא אשם שצאצאיו יהיו שופכי דמים, הרי כך בירך אותו אביו? האם יצחק אבינו לא ידע שמברכה זו יהיה נזק עצום לעמ"י? מדוע הקב"ה לא גילה לו שעשיו רשע?

תשובה

שלום וברכה

הפירוש הפשוט הוא כמבואר בחזקוני בראשית פרשת תולדות פרק כז פסוק מ

מ) ועל חרבך תחיה בשכר שלקחת תליך וקשתך במצותי.

ר' חיים פלטיאל בראשית פרשת תולדות פרק כז פסוק מ
(מ) ועל חרבך תחיה. ברכו בדרך אומנותו שהיה רגיל לצוד חיות בכלי זיינו.