שאל את הרב - כללי

למה יש חובה לעשות לעצמו רב

  • ד' תשרי התשע"ה

שאלה

לכבוד הרב שלום. בדורינו אני נתקל הרבה פעמים במצבים ששואלים את האדם שחוזר בתשובה את אותם השאלות. האם יש לו רב? האם הוא לומד בישיבה? והאם הוא לומד גמרא? ואדם שלא עומד בקרטריונים האלו מבחינת אותם האנשים הוא עם הארץ. והאמת היא ש"עשה לך רב" הוא מובא במשנה במסכת אבות וידוע שמסכת אבות זה ענייני חסידות מה שראוי לו לאדם שיעשה. וכן לגבי ישיבה שאין הלכה שמחייבת את האדם ללמוד דווקא בישיבה וכן ישנן גדולי עולם שלא למדו בישיבות אחד מהם הוא הגאון הגדול המפורסם הרב יהודה לוויא (המהר"ל) וכן הבעל שם טוב וכו'. וגם לגבי הגמרא שהיא בסיס התורה חז"ל הרי אמרו למקרא, למשנה, גיל 15 לגמרא וכו'. וכשאדם אומר שאין לו רב והוא לומד בצורה אצמעית מהספרים הקדושים פרט מהראשונים אז אומרים לו בלי לבדוק אותו "אתה לא מבין" אז כששואלים לו לאדם שאומר "שאינו מבין" וכי אתה מבין את חכמי התלמוד ? אז הוא משיב בטח אז כששואלים לו ומדוע אתה מבין ואני לא? אז הוא מנסה להחקיק את דעתו הכוזבת בחברו. האם אפשר לקבל בבקשה תשובה מה רע באדם שחפץ קרבת השם יש לו דרך מסויימת בעבודת השם והוא מתבטל אלייה והולך לפי ההלכה ולא רוצה לעשות חסידויות כעת לפי דרגתו, וחפץ ללמוד בצורה הדרגתית קודם כל לרכוש ידע בתנ"ך בשילוב הלכה והשקפה ולאחר מכן להתקדם למשנה ולגמרא וכו'. שהרי זה הסדר המדויק שנתנו חז"ל והחוזרים בתשובה בהתחלה דינם כאותם התינוקות שעוד לא הגיעו לגיל 5 ואינם יודעים מקרא וכבר קופצים לפלפולי הגמרא ושעשועי הקושיות (מה גם שאני מתנגד לקושיות דמיוניות שהרי יש להבין את דעת חז"ל ולהקיף ידע נרחב בלימוד ולא להתעמק בעיון טרם שיש לו בקיאות) ואז אותם בעלי הדעות הכוזבות ונופלים בעיקרי האמונה. כי רוב יגיעתם על דף גמרא שבוע שלם ואינם שמים מגמתם בספרי מחשבת ישראל ועיניני אהבה ויראה, אז מה הפסול באדם שלומד לפי שיטת חז"ל והולך לפי ההלכה ולא רוצה להתחסד ולקפוץ טרם זמנו ? תודה רבה, המשך שבוע טוב.

תשובה

לכבוד השואל,

דברים שכתבת נראים דברים נכונים, זה שבעל תשובה לומד בהתחלה בעצמו לקבל את הידיעות הבסיסיות בתורה ואינו רוצה לקפוץ זה טוב.

בברכה שיתן לך השם הצלחה וסייעתא דשמיא בדרכך,

צוות הידברות