שמיטה

האם צריך לעשר תבלינים בשנת השמיטה

  • ד' תשרי התשע"ה

שאלה

כבוד הרב שלום,

1. יש לי שלושה עציצים על אדן החלון: נענע, בזיליקום, ופלפל. האם מותר להשקות אותם? האם מותר לקטוף ולהשתמש בהם? אם כן, צריך לעשר אותם כרגיל?

2. האם מותר לי לכסח ולהשקות את הדשא בגינה? יש לנו ילדים קטנים זה לא בטיחותי להשאיר עשבים גבוהים, מחשש זוחלים ומזיקים.

3. מה לגבי פרחים בעציץ מנוקב על אדן החלון? אפשר להשקות? לקטוף? תודה רבה ושנה טובה ומתוקה.

תשובה

לכבוד השואלת,

1. עציץ נקוב שתחת כיפת השמים נוהג בו כל דיני שביעית כקרקע. (וכמו כן, אין להעביר את העציץ ממקום למקום - ואם יש צורך גדול בהעברתו, יש לעשות שאלת חכם בדבר העברתו).

כל הדינים הנוגעים לטיפול בגינה - כגון, שאסור לזרוע בו, והאיסור לטפח אותם וההיתר רק לתת מעט מים כדי שלא יכמשו וימותו, והאיסור לגזום בכוונה לסייע ולהואיל לגידול, ושבשמים שמשתמשים בהם להריח או לאכילה שגודלים בו יש לנהוג בהם קדושת שביעית (לכן אין לזורקם עד שתכלה טעמם או ריחם לגמרי), ואיסור של ספיחין,  והחיוב להפקיר את הפירות שיגדלו שם בשביעית, ועוד - נוגעים גם לגביהם.

אפילו כשמותר לאכול את פירות השיעית, אין צריך לעשר, שאין חיוב מעשר לפירות שחנטו בשנת השביעית.

 2. דשא העומד לנוי אין בו קדושדת שביעית. [אמנם כיסוח לשם גידול, וכגון בדשא שאניו בוגר וצפוף, אסור.]

מותר רק השקאה שבאה למנוע התיבשות הדשא.

3. פרחים מחלוקת הפוסקים אם יש בהם קדושת שביעית.

ההשקאה כנ"ל, רק כדי למנוע התיבשות הפרחים.

לגבי קטיפה:

‏מותר לקטוף בשביעית ענפי פרחים כדי להשתמש בהם לנוי הבית. ובאותם פרחים שעל ידי קטיפתם גורם לגל נוסף של פריחה [שאסורים משום זומר], אלא שאין כוונתו לצימוח הפרחים הנותרים, יקטפם בשינוי, ולא בדרך הרגילה, דהיינו שלא יחתוך באמצע הענף, אלא בשליש העליון שלא יהיה מעודד את הצימוח מחדש. וטוב שלא ישתמש בכלי גיזום לקטיפת הפרחים. ואמנם אדם פרטי שיש לו פרחים בגינה, וקוטפם כדי לקשט את הבית, ואין לו שום כוונה לגידול פרחים נוספים, או לשם מכירה, אין איסור לקוצצם בשביעית.

הנזכר לעיל על פי ספר ילקוט יוסף - שביעית והלכותיה.

בברכה,

רב נחום