תפילה וברכות

מי שער כל הלילה, האם עליו לומר ברכות השחר?

  • ד' תשרי התשע"ה

שאלה

1. האם בתפילות שאני עושה בבית כגון מנחה ערבית ברכות השחר אני צריך לומר בקול או מספיק בלב?

2. והאם עדיין אני צריך לומר סליחות בלילה?

3. אני במעצר בית והיום שלי כרגע הפוך, אם אני ער כל הלילה האם אני צריך לומר ברכות השחר בבוקר?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. אתה צריך לומר את התפילה באופן שתשמע את אשר יוצא מפיך.

2. אתה צריך לומר סליחות מחצות הלילה, אלא שאין לך לומר י"ג מידות, אלא אם כן תאמר אותם עם טעמי המקרא (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקסה סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק יב). וכן תדלג על כל הקטעים בארמית (משנה ברורה סימן תקפא סק"ד).

3. אם אתה נוהג כמו הספרדים, תברך את כל ברכות השחר חוץ מברכות על נטילת ידיים ואשר יצר, ואם הלכת להתפנות תברך אשר יצר (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן ו, ושו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן לג).

ואם אתה נוהג כמו האשכנזים, והלכת להתפנות, תברך גם על נטילת ידיים (רמ"א סימן ד סעיף יג, ומשנה ברורה סק"ל), אולם אל תברך ברכות אלוקי נשמה והמעביר שינה, אלא אם תוכל תבקש ממישהו שיוציא אותך ידי חובת ברכות אלו (יעויין משנה ברורה סימן מו ס"ק כד), וכן אל תברך ברכות התורה, אלא אם תוכל תבקש ממישהו שיוציא אותך ידי חובה, או תכוון לצאת בברכת אהבה רבה ותלמד מעט מיד אחרי התפילה (יעויין שם סימן מז ס"ק כח).

ולכל המנהגים, אם לא הורדת את הציצית מעליך, אל תברך עליה בבוקר, ומכל מקום נכון שתכוון לפטור אותה בטלית גדול (יעויין שלחן ערוך סימן ח סעיף טז, משנה ברורה ס"ק מב, והלכה ברורה סעיף מז).

בשורות טובות,

הלל מאירס