מה הכונה "ברית שלוש עשרה"

  • כ"ו אלול התשע"ד

שאלה

בס"ד 1. בסליחות אומרים "זכור לנו היום ברית שלוש עשרה" אני לא מבינה מה הכונה של המשפט הזה , על איזו ברית מדובר? 2. מה צריך להתכוון ששומעים תקיעות שופר בסליחות? וכן בר"ה? תודה

תשובה

שלום וברכה

מצטער על האיחור במתן התשובה.

א. הכוונה היא לברית שהבטיח ה' למשה שבכל פעם שיקראו את שלשו עשרה המידות הקב"ה עובר לכסא רחמים.

ב. בתקיעת שופר באלול יש להתעורר בתשובה ולזכור שעוד מעט יום הדין. בתקיעות של ראש השנה יש לכוון לצאת מצוות עשה מן התורה וכן לזכור את דברי הרמב"ם רמב"ם הלכות תשובה פרק ג הלכה ד

אף על פי שתקיעת שופר בראש השנה גזירת הכתוב רמז יש בו כלומר עורו ישינים משנתכם ונרדמים הקיצו מתרדמתכם וחפשו במעשיכם וחזרו בתשובה וזכרו בוראכם, אלו השוכחים את האמת בהבלי הזמן ושוגים כל שנתם בהבל וריק אשר לא יועיל ולא יציל הביטו לנפשותיכם והטיבו דרכיכם ומעלליכם ויעזוב כל אחד מכם דרכו הרעה ומחשבתו אשר לא טובה, לפיכך צריך כל אדם שיראה עצמו כל השנה כולה כאילו חציו זכאי וחציו חייב, וכן כל העולם חציו זכאי וחציו חייב, חטא חטא אחד הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף חובה וגרם לו השחתה, עשה מצוה אחת הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף זכות וגרם לו ולהם תשועה והצלה שנאמר וצדיק יסוד עולם זה שצדק הכריע את כל העולם לזכות והצילו, ומפני ענין זה נהגו כל בית ישראל להרבות בצדקה ובמעשים טובים ולעסוק במצות מראש השנה ועד יום הכפורים יתר מכל השנה,

בהצלחה,