שמיטה

גידולים ביתיים בשמיטה

  • כ"ב אלול התשע"ד

שאלה

יש לי בבית עציצי פרי שעמלתי מעל לשנה לטפחם כדי שיגדלו וישרישו.(אבוקדו,פלפלים)מה עליי לעשות בהתקרב שנת השמיטה?האם אני יכולה להעביר אותם ולשותלם בגינה פרטית לפני החג?להניח להם לללנבול?(הם באדנית)

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה עד שעכשיו כבר שנת השמיטה.

כמובן שכעת אסור להעביר את הצמחים ולשותלם בגינה.

אבל אין זה משנה כל כך הואיל ואפילו אם היו בגינה היו דיני שביעית נוהגים בהם.

ועתה כשהם נמצאים באדנית, ראוי שלא להזיז את האדנית ממקום למקום (ואם יש צורך להזיזו ראוי לשאול שאלת רב באיזה אופן מותר להזיזו).

למעשה נוהגים דיני שביעית בצומח באדנית, וביניהם:

- שאין לזרוע באדנית;

- אין להשקות כרגיל, ורק מותר לתת כמות המים שדרוש בכדי שלא יכמשו ולא ימותו הצמחים;

- אין לגזום את הצמחים בשנה זו בכוונה לסייע ולהואיל לגידולם;

- יש לנהוג קדושת שביעית באותם פירות שיחנטו השנה [ אמנם במקרה שתארת, אם האבוקדו עדיין בתוך שלש שנים ראשונות, אסור לגמרי לאוכלו או ליהנות ממנו  משום איסור ערלה];

- יש לנהוג קדושת שביעית באותם ירקות שנלקטים השנה [ואם כוונתך כשכתבת "פלפלים" היתה לפלפל שחור, יש גם בזה חשש ערלה, ויהא אסור לאוכלו או ליהנות ממנו בשלש שנותיו הראשונות.]

בברכה

רב נחום