שמיטה

האם מותר לגרוף אבנים מהקרקע בשנת השמיטה

  • ט"ז אלול התשע"ד

שאלה

שלום רב, עברתי לא מזמן לבית קרקע .השנה הקרבה עלינו לשלום תהיי בעז"ה שנת שמיטה.הקרקע שלא לא מעובדת ולא נטעתי דבר .רק ישרתי אותה . שאלות:

1. מותר לפזר טוף מסביב לבית אחרי ראש השנה (לשים יריעת ניילון ומעליה טוף)

2. מותר לגרוף אבנים ?

3. למלאות חצץ או טוף לאוך השביל ללא מחיצה של יריעת ניילון?

4. לשים פנסים בשבילי הבית? לחבר מע' השקייה? תודה מראש

תשובה

לכבוד השואל,

כפי מה שביררנו:

1. מותר.

2. מותר אם עושה רק לשם נוי בגינה, לכדי להכשיר את הקרקע לזריעה.

3. מותר.

וכל זה מבוסס על ההלכה: "מותר לסקל אבנים ממגרשי חנייה וממגרשי משחקים, שבילים להליכה, וכל כיוצא בזה, בשנה השביעית. וכן חצרות ושטחים ריקים שהדרך לנכש את עשבי הבר העולים בהם ... לשם נוי, מותר לנכשם גם בשביעית אך אין לעקרם עם שרשיהם, אלא חותכם מעל פני הקרקע. ואם חייב לעקור מהשורש לא יעשה במעדר, אלא ביד. (ילקוט יוסף הלכותשמיטה פרק ה - ג).

4. מותר לשים פנסים.

מותר, אבל יש ליזהר שלא להשתמש במערכת ההשקייה בתוך שנה השביעית - ואפילו לנסיון, אם מנתז אותו על צמחים. וכן יש ליזהר בזמן התקנתו שלא יהא בזה משום מראית העין (שלא יחשדו אותו אחרים שאולי הוא רוצה להשקות נטיעות בשביעית).

בברכה,

רב נחום