שמיטה

הלכות שמיטה

  • י"ד אלול התשע"ד

שאלה

כבוד הרב, שלום. להורים שלי יש מטעי זיתים המפוזרים ב-3 חלקות שונות, מה צריך לעשות לקראת שנת שמיטה כדי שיוכלו למסוק את הזיתים ולהפיק מהם שמן זית כמו שהם נוהגים בכל שנה?

תשובה

לכבוד השואלת,

פירות שחונטים בשנה השביעית יש בהם קדושת שביעית. (הזיתים שחנטו בשנה זו - שנה השישית - אין בהם קדושת שביעית כלל ומותר להשתמש בהם כרגיל.)

דיני פירות שיש להם קדושת שביעית:

1. צריכים להפקיר אותם לאחר שיחנטו;

2. אסור לעשות בהם סחורה;

3. ואסור להפסידם.

(4. בבוא "יום הביעור" [יום חג השבועות של שנה שאחרי השמיטה (תשע"ו)] - חייבים להפקיר את הזיתים או את השמן שעדיין נשאר, בפני שלשה אנשים [ואחרי ההפקר אפשר לחזור ולזכות בו; אבל בלי הפקר נאסרים מאז הזיתים והשמן].)

~~~

1. לאחר שחנטו הפירות, ראוי להורים להודיע לשלש בני אדם (גברים, כשרים) שהם מפקירים את הפירות שחנטו בשביעית.

2. אח"כ מותר להם לקחת מן הפירות בשעת בישולם, אבל דוקא בכמות כזו המתאים לשימושם הפרטי; ואפילו הכמות שההורים לוקחים לעצמם הביתה, אסור למכור אח"כ.

וכן מותרים שאר בני אדם לקחת מן הפירות לעצמם.

3. כמו כן אסור להפסידם;  כלומר צריכים להשתמש בכל הפירות באופן הרגיל לשימושם, וכל זמן שעדיין ניתן להשתמש בהם (בנידון דידן, כגון שישנם זיתים שעדיין אפשר להוציא מהם שמן) אסור לזורקם עד שישתמש בהם לגמרי או עד שיתרקבו מאליהם.

והנה עוד כמה הלכות הנוגעות לשמן זית מספר ילקוט יוסף:

- שמן של שביעית שנשאר לאחר טיגון אסור להשליכו כל זמן שאפשר להדליק בו, אלא אם כן נשארה בו כמות קטנה ביותר שרגילים לשופכו.

- אסור למשוח תבנית [בעת אפיית עוגה או פת] בשמן של שביעית, כשהמשיחה באה רק כדי שהבצק לא ידבק בתבנית. וכן אסור לערב בשמן שביעית חומרים שונים למטרת סיכה או הדלקה כיון שמפסידו מאכילה.

- מותר לסוך את הגוף בשמן של שביעית, אבל אין לסוך כלים ועצים בשמן של שביעית.

- מותר להשתמש בשמן של שביעית להדלקת נר שבת הואיל ונהנה מן האור, ויכול גם לברך על הדלקת נרות שבת בשמן של שביעית.

בברכה

רב נחום