שאל את הרב - כללי

אינטלגנציה רגשית רוחניות או גשמיות

  • ב' אלול התשע"ד

שאלה

שלום אינטלגנציה רגשית, משמעת עצמית וכדו' לאן הם שייכים לנפש - לנשמה או לגוף? לרוחניות או לגשמיות? מקוה ששאלתי ברורה תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

לפי מה שבררתי, אינטלגנציה רגשית היא ביטוי שנעשה נפוץ בעולם ע"י ספרו של גולמן בשנת 1995.

ויש הרבה חולקים עליו שהשתמש במילה "אינטלגנציה" כדי להגדיר תגובות רגשיות.

ע"פ תורה, לכל אחד שורש נשמה, והנשמה מבטאית את ייחודה דרך המדות הטבעיות שיש בה. המדות האלו נקראו בלשון חז"ל "דעות", והם כוללים גם מדות מחשבתיות, גם מדות רגשיות, גם מדות שיותר מעשיות. ולשון חז"ל בגמרא ירושלמי ברכות בקשר לייחודיות של כל שהמה: "כשם שאין פרצופיהן דומין, כך אין דיעותיהם שוות".

נמצא ש"אינטלגנציה" האמיתית שיש לאדם בכדי להבין את  ריגשות הסביבה ואת רגשות של הזולת, נובע מתוך תכונות נפשיות ייחודיות שנתן לו הקב"ה מצד שורש נשמתו.

[מה שכתבתי הוא ע"פ הלימוד במקורות והנסיון האישי בהדרכת תלמידים של למעלה מעשרים שנה בעזרת השם.]

בברכה,

רב נחום