שאל את הרב - כללי

נבואה שעתידה להתגשם

  • א' אלול התשע"ד

שאלה

שלום וברכה וראש חודש טוב ומבורך, שאלתי מופנת לרב זמיר כהן היות והיא עלתה לאחר שהאזנתי לעשרות מהרצאותיו המרתקות לרבות בנושא נבואות ספר דניאל ויחזקאל ואפילו זכיתי להיות נוכח בכמה מהן. לאחר שהרב נתן הסבר מעמיק על הנבואות הכתובות בתנ"ך, הדגיש הרב כי נבואה טובה עתידה להתגשם ואילו נבואה לא טובה תלויה בבני האדם - כך מתואר בספר יונה על אנשי נינווה שחזרו למוטב. הרב הסביר כי יש שתי נבואות לגבי בואו של משיח בן דוד. האחת על חמור והשנייה על ענני כבוד - אני לא זוכר את המילים המדויקות. אך הרעיון המרכזי הוא שבאחת הדרכים משיח יגיע בהוד והדר ובדרך השנייה להיפך. בדגש שהדרך בה יגיע המשיח תלויה בעם ישראל. השאלה שלי: אם יש נבואה על כך שהמשיח יגיע על ענני כבוד - זו נבואה טובה. ואם עם ישראל לא יהיה זכאי אלא למשיח הבא על חמור יוצא מכך שהנבואה על המשיח שבא על ענני כבוד לא תתגשם. וזה סותר את העובדה שנבואה טובה חייבת להתגשם. ויש כאן סתירה. אשמח לקבל תשובה מעמיקה. תודה רבה וחודש טוב ומבורך

תשובה

שלום וברכה

מאחר והנבואה ניתנה לכתחילה אך ורק על תנאי שישראל יהיו בשלימות הרי כל זמן שלא נתקיים התנאי, אין הנבואה צריכה להתקיים ועל כן אין כאן קושיא מדוע הנבואה לא תתקיים לטובה, כי נבואה זו היא נבואה מותנית.