אמונה

עקרון הסיבתיות מול בחירה חופשית ומול קבלת דין

  • ל' אב התשע"ד

שאלה

ידוע שכל דבר וכל מעשה מושפע ממשהו לדוגמה אם בעטתי כדור וזה נפל על אדם והוא נפגע זה בגלל שזרקתי את הכדור בזווית X והרוח הגיע מכיוון y והבן אדם היה במקום Z וכולם היו במקומות האלה כי הם הושפעו או נגררו ממאורע קודם אז נמצא שכל דבר מושפע מדבר אחר או ממאורע קדום אז כיצד ניתן לומר שהקב"ה ישפוט אותנו כי הרי כל מעשנו מושפעים מדברים אחרים אם אני התגברתי על עברה זה מכיוון שהושפעתי מדבר כלשהו (לדוגמה הושפעתי מספר שקראתי או אמרו לי משהו על זה וזה אפחיד אותי וכו) ואם בחרתי לעשות דבר מסוים זה כי הושפעתי מדבר אחר שגרם לי לעשות את זה אז א: איך יש בחירה חופשית אם כל מעשנו מושפעים מארוע קדום? ב: כיצד הקב"ה שופט אותנו אם כל מעשנו מושפעים מארוע קודם? תודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מה שכתבת נאמר במשפט אחד שאמרו חז"ל: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים"

פירוש הדבר שאלוקים אכן קובע את כל המצבים ואת כל האירועים שיקרו לך בחיים, אך הוא יתברך נותן לך את הבחירה כיצד לנהוג בתוך אותם האירועים.

ד"ר ויקטור פרנקל מתאר בצורה מדעית את הנקודה הזו, וממחיש אותה באמצעות סיפור במחנות ההשמדה. וכך הוא מספר, שהוא ראה קצין נאצי פונה בתקיפות ליהודי חלש ומסכן, ואמר לו: "אתה יהודי פחדן".
היהודי השיב לו: "נכון, אני פחדן, אבל אם אתה היית פוחד כמוני, היית עכשיו בורח מרוב בהלה".
ד"ר פרנקל הבין שזוהי נקודת הבחירה, ההתייחסות האישית שלנו למאורעות. כי הרי אי אפשר לשלוט ולבטל רגשות כמו דיכאון או פחד, אך ניתן לבחור כיצד להתנהג למרות הרגשות האלה. גם אדם שפוחד מאוד יכול לבחור לנהוג באומץ.

בקיצור: אין לך שליטה על האירועים עצמם, רק על הרצון שלך בתוך האירועים, וההתייחסות האישית שלך למה שקורה. וזוהי למעשה נקודת הבחירה.

חשוב מאוד שתקרא את המאמר הבא הדן בנושא בהרחבה:
ולאחר מכן חפש בבקשה בגוגל את החוברת "שיחה גורלית". כדאי שתקרא את כולה, כי היא תועיל לך מאוד בנושא ששאלת, ושאלות דומות.

שלך בברכה,
דניאל בלס