שאל את הרב - כללי

האם יש דירוג לחשיבות המצוות?

  • כ"ג אב התשע"ד

שאלה

שלום רב, בעקבות קיום מצווה קלה כחמורה, האם יש דירוג למצוות, איזו מהן חשובה יותר ואיזו פחות? בברכה ובתודה

תשובה

לכבוד השואלת,

פ ירוש מצוה קלה - זה שאין בה חסרון כיס, ומצוה חמורה - זה שיש בה חסרון כיס. וכדאיתא במשניות חולין פרק יב: וּמָה אִם מִצְוָה קַלָּה שֶׁהִיא כְּאִסָּר, אָמְרָה תּוֹרָה (שם) "לְמַעַן יִיטַב לָךְ וְהַאֲרַכְתָּ יָמִים", קַל וָחֹמֶר עַל מִצְוֹת חֲמוּרוֹת שֶׁבַּתּוֹרָה. ופירש הרב עובדיה מברטנורה: מצוה שהיא כאיסר. שאין בה חסרון כיס אלא דבר מועט.

כעקרון המקובל אצלינו, אין שום חילוק בין כל המצוות, וחייבים לקיים את כולם. וכן איתא בפרקי אבות (פרק ב-א): "והוי זהיר במצוה קלה כמצוה חמורה, שאין אתה יודע מתן שכרן של מצוות";  דהיינו , "שלא נתפרש בתורה שכר"  עשייתן (פירוש רב עובדיה מברטנורה שם).

ומ"מ ישנם מצות שעוררו אותנו חז"ל על חשיבות קיומם באומרם שהם "שקולים" כמו שאר מצוות התורה, מתוכן: גמילות חסדים, צדקה, מילה, שבת, ציצית.

בברכה,

רב נחום