שאל את הרב - כללי

הרדמה כללית

  • כ"ג אב התשע"ד

שאלה

שלום רב, שאלה שעלתה לי ולא מצאתי תשובה. היכן הנשמה נמצאת בהרדמה כללית? איך היא מגורשת בעצם מהגוף ללא כוונתו של בורא עולם ואיך היא לא מרגישה בכלום?

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי מה שהבנתי, הרדמה כללית היא בחינת שינה יותר חזקה מאשר השינה הרגילה.

אפילו בשינה רגילה אמרו חז"ל ששינה א' משישים במיתה (ברכות נז:).

והיינו, שכמו שכאשר אדם מת רח"ל, חלקי הנפש מסתלקים מן הגוף, כך גם כל פעם שאדם ישן, קצת מחלקי הנפש מסתלקים מן הגוף, שהם א' משישים ממה שמסתלק כאשר בן אדם ממש נפטר.

וכן איתא בספרי קודש, שכאשר אדם ישן, חלק מנפשו מסתלקת מחוץ לגוף , וכאשר מתעורר, אותם חלקים חוזרים לתוך גופו.

אם כן יש לומר, שכאשר מרדימים אדם בהרדמה כללית, ומביאים אותו דרך חומר הרדמה לידי שינה עמוקה, אם כן אותם חלקים שמסתלקים בשינה ג"כ מסתלקים עכשיו מגופו.

ולא שייך להזכיר כאן "בלי כוונתו של בורא העולם", שהרי מצב שינה תלה הבורא עולם שיעבוד על דרך הטבע; וכיון שאדם הולך לישון, אז באופן "טבעי" מסתלקין ממנו חלקי הנפש. אם כן, הוא הדין, כאשר מביאים שינה על האדם דרך חומר הרדמה, באופן טבעי מסתלקין מגופו אותם חלקי הנפש.

וענין הגוף הוא ככלי לחלקי הנפש; וכאשר חלקי הנפש  שורים בתוכו אז דרך הגוף - הנפש "מרגיש". וזה נקרא אצלינו ש"הגוף מרגיש".

כמו כן, כאשר חלקי הנפש מסתלקים מהגוף, לכן הם אינם מרגישים דרך כלי הגוף; וזה נקרא אצלינו שהאדם "אינו מרגיש".

בברכה,

רב נחום