שאל את הרב - כללי

קניתי עציץ. איך אני סופר את שני הערלה?

  • כ"א אב התשע"ד

שאלה

אם קניתי עץ בן שנתיים מהמשתלה בתוך עציץ עם אדמה כשאני ישתול אותו אני יצטרך לחכות עוד שלוש שנים לערלה או שצריך לחכות רק עוד שנה??

תשובה

שלום וברכה

אם העציץ הוא נקוב והעציץ לא יהיה על משטח אטום עד לזריעה, נוכל למנות לו את שנות העציץ מתחילת זריעתו במשתלה. אולם אם העציץ יהיה בתוך רכב עם משטח סגור מלמטה וכדו', יש להתחיל למנות את שנות הערלה מחדש.

כמו כן יש להקפיד

א. יש לוודא כי במשתלה השתיל מונח ישירות על האדמה, כיוון שאם חוצץ בינו לבין האדמה בטון, אספלט, או יריעות פלסטיק, לא יחשב הוא כשתול באדמה אלא כשתול בעציץ. וכאשר ייטע באדמת הפרדס יתחילו מחדש שנות ערלתו.

ב. יש לוודא שהיה חור בתחתית העציץ בגודל של כ-5 ס"מ. זאת כדי שהשתיל ייחשב כמחובר לאדמה. ללא חור זה, לא יחשב כשתול באדמה אלא בעציץ.

ג. יש להקפיד כי במשתלה השתיל לא הונח על גבי שולחן וכדומה, אלא ראה פני הקרקע באופן רציף.
ד. יש להקפיד שהעץ יעבור עם גוש אדמה בגודל ובכמות שיאפשר לשתיל לחיות בגוש זה לפחות למשך שבועיים, ובוודאי לא חשוף שורש.
ה. יש לוודא כי מרגע עקירת השתיל מהמשתלה לא יעברו 24 שעות.
ו. בשעת הנטיעות יש לוודא כי הגוש לא יתפורר (דבר הקורה לעיתים נדירות) בשעת הוצאתו מהעציץ בדרכו לאדמה.

אם לא קויימו התנאים דלעיל אסור לנטוע אותו כעת מאח ואסור לנטוע אילן החייב בערלה החל מטו' באב שנה זו עד לאחר השמיטה.

בהצלחה,