שאל את הרב - כללי

מלחמה

  • ט"ו אב התשע"ד

שאלה

שלום רב ! עקב המלחמה שאנחנו מנהלים נגד אויבינו והחשש מחטיפת חיילים,צצה לי השאלה אם חס ושלום חייל שנחטף יכול ליטול לעצמו את החיים מחשש לעינויים או שירצחו אותו,כמו שעשו אחינו כשצרו עליהם במצדה?

תשובה

לכבוד השואל,

כבר דנו בשאלה חמורה זו פוסקי וגדולי הדור, מהם תשובות משנה הלכות להרב מנשה הקטן ז"ל (חלק ו, סימן שיד) ותשובות יביע אומר להרב עובדיה יוסף ז"ל (חלק ב', יורה דעה, סימן כד).

ומתוך דבריהם מתברר, שאם הדבר פשוט שיהרגו אותו, והוא עושה כך כדי להנצל מן העינויים שאין להם קצבה רח"ל, אז מותר לו לעשות כן.

והלכה זו נלמדת מן הפסוק: "אך את דמכם לנפשותיכם אדרוש" - "אך" הוא מיעוט - פרט לנרדף. וכמו שאול המלך שהיה מותר לו להרג את עצמו כדי שלא יתעללו בו פלישתים.

והשם יתברך יצילנו מכל כיוצא בזה ונזכה לעבוד את השם מתוך יישוב הדעת והרחבת הדעת בתנאים של גאולה, שנזכה אליה במהרה בימינו  אמן.

בברכה שלא נדע מצער,

רב נחום