שאל את הרב - כללי

עצובה בשבת

  • י"ד אב התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! לאחרונה יש לי כל מיני מחשבות שמטרידות אותי ולפעמים בלילות כשאני חושבת עליהם או נזכרת בדברים שהכאיבו לי אני קצת דומעת וממש מכאב לב אז זה כבר שתי שבתות שיצא לי לבכות ואני לא רומה להיות עצובה בשבת אולי יש לרב עצה בשבילי שאני לא יבכה בשבת?

תשובה

לכבוד שואלת,

רצונך מכובדת מאד.

כפי שאני מבין את זה, ישנה ב' צורות של בכי.

א'. כאשר הבכי נובע מממצב שעדיין לא הסתדר, וכגון יחס בין אדם לחברו שכואב לתקופה ממושכת.

ב'. כאשר נובע מביטוי רגשות עמוקות וחסומות, וכגון הכאב שיש ממצב של אסון רח"ל.

ולגבי שבת נראה, שהעצה בכדי לפטור מן הבכי הא', הוא לנסות לאזן את היחס הלא מאוזנת ועי"ז היא לא תכאב כל כך.

לגבי הבכי הב' ההלכה היא, שאם בן אדם מוכרח  לבכות ומרגיש רוגע ע"י שיש ביטוי לכאב שלו ויכול להוציא את הצער מלבו, א"כ מותר לו לבכות בשבת. (שולחן ערוך אורח חיים סימן רפח סעיף ב' ברמ"א).

שלא תצטרכי לדעת מצער, ושכל מה שאת צריכה יסתדר על צד היותר טוב, ושתזכי תמיד לשמוח בשבת,

רב נחום