שאל את הרב - כללי

עבודה בשבת כעוזר רופא

  • ח' אב התשע"ד

שאלה

שלום הרב, אני סטודנט לרפואה בסיום שנה ד' ומעוניין להתחיל לעבוד במרכז רפואי חדש בבאר שבע כעוזר רופא, לשם פרנסה ולשם צבירת ידע וניסיון. המרכז עובד כחדר מיון, הבא לענות על העומס בבית החולים. העניין הוא שהמרכז דורש ממני לעבוד בשבת פעם בחודש. האם הדבר מותר? מה לגבי נסיעה לעבודה וממנה? ולגבי תפעול מחשבים וכד' (יש לציין שהעבדוה כולה מתבצעת דרכם)? אשמח לקבל הפניות להרחבות בנושא. תודה, רועי.

תשובה

לכבוד השואל,

הכלל לגבי שמירת שבת הוא, שכל דבר שצריכים לעשות בשביל פקוח נפש של יהודי או אפילו ספק פיקוח נפש (כלומר שיתכן שנשקף סכנה מציאותית לחייו אם לא יטופל) דוחה את השבת, ומותר לעשות בשבת.

לגבי שאר דברים שאינם נוגעים לפיקוח נפש, אסור לעשותם, וכגון הנסיעה לבית החולים או חזרה לבית.

לכן אם תצטרך לעבוד בשבת, תצטרך להשאר במרכז מלפני שבת עד תום השבת או לסדר מקום לינה תוך מרחק הילוכי למרכז.

אסור ג"כ להפעיל מחשבים כלל אלא אם כן הדבר נוגע לפיקוח נפש של יהודי. ובמצב כזה צריך סידור שהנהלת המרכז יסדרו שגוי שיכניס ויוציא את כל המידע הדרושה מהמחשב.

והכי טוב לברר אם יתכן איזשהו סידור עם מנהלי התכנית, שיוותרו על הדרישה שלהם שתעבוד פעם בחודש בשבת - אולי תציע שהייתי מוכן לעבוד עוד כמה שעות באמצע השבוע בכדי שלא תצטרך לעבוד בשבת. וראוי שתזכיר להם את הזכויות הבסיסות שלך שלך כאזרח, לשמור את חיובי הדת שלך בשלימותן ולא להפסיד על ידי כן את ההשתלמות שלך בשטח בחירתך.

בברכה,

רב נחום